Ισραήλ: Ισοδύναμοι Νετανιάχου-Γκαντς. Πιθανή κυβέρνηση “εθνικής ενότητας”

ισραήλ

Οι δεύτερες, σε μόλις πέντε μήνες, γενικές εκλογές στο Ισραήλ εξελίχθηκαν σε μία άκρως δραματική μάχη ανάμεσα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τους πολιτικούς αντιπάλους του, χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιος έχει την δύναμη να συγκροτήσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Τα exit polls μετά το κλείσιμο της κάλπης έδειξαν ότι η κεντρώα συμμαχία «Μπλε και Λευκό» του πρώην στρατηγού Μπένι Γκαντς θα κερδίσει 32 έως 34 έδρες και το εθνικιστικό Λικούντ του Νετανιάχου 30 έως 33 έδρες. Η αυτοδυναμία απαιτεί 61 από τις 120 έδρες της Βουλής.

Το κλειδί για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός βρίσκεται μάλλον στα χέρια του Άβιντγκορ Λίμπερμαν, πρώην υπουργού Άμυνας και αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος Ισραήλ Μπεϊτενού, που εξασφαλίζει 8 με 10 έδρες. Όπως όλα δείχνουν, αυτός θα έχει τον ρόλο του ρυθμιστή και κατά συνέπεια δεν εκπλήσσει καθόλου το γεγονός ότι έσπευσε λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης να ζητήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης συνασπισμού αναμένεται να αρχίσουν μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς θα προχωράει η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων. Η αποτυχία μίας ξεκάθαρης νίκης θεωρείται «χαστούκι» για τον μακροβιότερο πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο οποίος ανέλαβε ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου προκηρύσσοντας εκλογές για να εξασφαλίσει περισσότερες δυνάμεις μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα του Απριλίου.

Η εξέλιξη, όπως σχολιάζουν αναλυτές, δημιουργεί ένα ρευστό πολιτικό πεδίο στο Ισραήλ και απειλεί ακόμη και με πολιτική παράλυση, σε μία περίοδο με εντεινόμενες προκλήσεις για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

O κεντρώος Γκαντς δήλωσε πάντως και αυτός έτοιμος να εργαστεί για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. «Θα περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα, αλλά όπως έχουν τα πράγματα, εκπληρώσαμε την αποστολή μας» τόνισε ο πρώην αρχηγός του στρατού σε ομιλία του ενώπιον ψηφοφόρων του, προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου «δεν πέτυχε στην αποστολή του».

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου ζήτησε το σχηματισμό μιας «ισχυρής σιωνιστικής κυβέρνησης». «Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μιας ισχυρής σιωνιστικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Νετανιάχου, αποκλείοντας τη συμμετοχή «αραβικών αντι-σιωνιστικών κομμάτων» στις διαπραγματεύσεις.

Απέφυγε να αναγνωρίσει την ήττα του ή να κηρύξει πρόωρα τη νίκη του, αναφέροντας πως θα περιμένει τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα. Αυτά ίσως τελικά δώσουν σε άλλον τον ρόλο του πρωθυπουργού.


Πηγή