Επτά Τούρκοι αντιφρονούντες νεκροί σε ναυάγιο στο Αιγαίο

αντιφρονούντες

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στα νερά του Αιγαίου, καθώς εντοπίστηκαν ακόμα πέντε σοροί στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών, όπου νωρίτερα είχε αναποδογυρίσει λέμβος στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, επέβαιναν περίπου 20 άτομα.

Αρχικά είχαν εντοπιστεί από τους άνδρες του Λιμενικού και της Frontex ένα βρέφος και ένα 4χρονο παιδί νεκρά, ενώ λίγες ώρες αργότερα εντοπίστηκαν στη θάλασσα οι σοροί ακόμα πέντε ατόμων εκ των οποίων δύο γυναίκες και τρία παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι επιβάτες ήταν Τούρκοι αντιφρονούντες και έφυγαν κυνηγημένοι από το Τουρκικό καθεστώς. Οι διασωθέντες ζήτησαν αμέσως πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Μεγάλος αριθμός Τούρκων έχουν διαφύγει από την Τουρκία για να γλιτώσουν τις διώξεις και τις φυλακίσεις, καθώς το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016 αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως αφορμή για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε να ξεκινήσει ένα ανελέητο κυνηγητό των πολιτικών του αντιπάλων σε όλες τις κοινωνικές βαθμίδες και με ανυπόστατες κατηγορίες.

Το ναυάγιο έγινε αντιληπτό περίπου στις 11 το πρωί, όταν διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας βάρκας που είχε ανατραπεί. Αμέσως κινητοποιήθηκε το επιβατηγό πλοίο «Νήσος Ρόδος» που έπλεε στην περιοχή, συμμετέχοντας στην επιχείρηση έρευνας που σύντομα εξελίχθηκε και σε διάσωσης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η βάρκα, που είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια ανατράπηκε κάτω από συνθήκες που δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Παραμένουν αυξημένες οι πρσφυγικές ροές – Για επιδείνωση των συνθηκών στα νησιά κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία

Την ίδια στιγμή, αυξημένες συνεχίζουν να είναι οι προσφυγικές ροές στο Βόρειο Αιγαίο προς την αποθήκη δυστυχισμένων ψυχών που ραγδαία μετατρέπεται η Ελλάδα τόσο για λόγους εκβιασμού του Ερντογάν προς την Ε.Ε, αλλά και προς τη χώρα μας, αλλά και εξαιτίας της απάνθρωπης στάσης της Ε.Ε και των χωρών μελών της, που διατηρούν κλειστά τα σύνορα τους και δεν δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες.

Συνολικά 289 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στα νησιά του βορείου Αιγαίου μόνο μέσα σε 12 ώρες. Από αυτούς, 111 ήρθαν σε ακτές της Λέσβου, 33 στη Χίο και 145 στη Σάμο. Την Πέμπτη, μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, πέρασαν 648 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 273 στη Λέσβο, 76 στη Χίο και 299 στη Σάμο. Εν τω μεταξύ, τη «σοβαρή επιδείνωση των ήδη απαράδεκτων συνθηκών» που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στα νησιά του Αιγαίου διαπιστώνει σε ανακοίνωση η Διεθνής Αμνηστία.


Πηγή