Δένδιας: Η Τουρκία δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τις συνέπειες του Brexit, το προσφυγικό και την στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον Γερμανό ομόλογο του, Χάικο Μας στο Βερολίνο.
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι συζητήθηκε η «επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». «Παρά τα πολύ καθαρά μηνύματα της ΕΕ, η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, ενώ έχει κλιμακώσει τη ρητορική της», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.
Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνομιλίες με την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Για να υπάρξουν συνομιλίες χρειάζεται πάντοτε αποκλιμάκωση. Λυπούμαι όμως να πω ότι η Τουρκία δεν βοηθά. Αντιθέτως, οι πρόσφατες δηλώσεις σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου μάλλον οξύνουν την κατάσταση και δεν διευκολύνουν την αναζήτηση μίας λύσης στο θέμα του Κυπριακού».
Αναφορικά με το προσφυγικό ο Νίκος Δένδιας εξήγησε ότι «τα κύματα των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών έχουν εκ νέου προσλάβει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την εποικοδομητική στάση της Γερμανίας σε αυτό το ζήτημα. Οι απόψεις μας συμπίπτουν στο ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο παγκόσμιο και ότι γι’ αυτό το φαινόμενο απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση, τόσο των αιτιών, όσο και των συνεπειών. Και βέβαια, χρειάζεται αλληλεγγύη προς τα κράτη εκείνα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος. Θέλω ειδικότερα να σταθώ στη σημασία της πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016», είπε ο Νίκος Δένδιας.
Παράλληλα σημείωσε ότι ο αριθμός των επιστροφών είναι μικρός αλλά υπάρχει μία πολύ μεγάλη εσωτερική συζήτηση, η οποία έχει καταλήξει σε κάποια αρχικά συμπεράσματα.
«Τα αρχικά συμπεράσματα έχουν να κάνουν, πρώτον, με την επίλυση των διοικητικών προβλημάτων, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, ώστε να διευκολυνθεί η συγκεκριμένη διαδικασία επιστροφών. Αυτό έχει καταρχήν να κάνει με την ελληνική νομοθεσία για τη διαδικασία του ασύλου. Επ’ αυτού, αν καλά θυμάμαι, υπήρξε συγκεκριμένη ανακοίνωση μετά την πολύ μεγάλη σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.
Και συνέχισε: «Όμως, από την άλλη, έχουμε ενεργό ρόλο στην μεγάλη ευρωπαϊκή συζήτηση για τα θέματα της διαδικασίας ασύλου. Ήταν ένα από τα θέματα που συζητήσαμε σήμερα με τον Γερμανό ομόλογό μου, την υιοθέτηση, δηλαδή, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, υπό την μορφή ενός «Δουβλίνου ΙΙΙ», μίας διαδικασίας αντιμετώπισης των αιτημάτων ασύλου που με απόλυτο σεβασμό, επαναλαμβάνω, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα επιτρέπει από την άλλη να εξετάζονται με ταχύτητα, και από εκεί και πέρα να αποδίδεται η προστασία σε αυτούς, οι οποίοι το δικαιούνται».


Πηγή