Χωρίς θεραπεία στη Ρόδο έμειναν δεκάδες καρκινοπαθείς! Υποστελεχωμένο το Oγκολογικό

ογκολογικό

Χωρίς θεραπεία έμειναν δεκάδες καρκινοπαθείς στη Ρόδο, τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, αφού λόγω έλλειψης προσωπικού, το Ογκολογικό Τμήμα χρειάστηκε να κλείσει (!) για να μπορέσει να λάβει την νόμιμη άδειά του ο μοναδικός ογκολόγος που εξυπηρετεί τους 700 και πλέον ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία ανά 20ήμερο, πλην εκείνων που ολοκλήρωσαν τις θεραπείες και υποβάλλονται στον τακτικό τους έλεγχο αλλά και των νέων ασθενών.

Λόγω της υποστελέχωσης του Ογκολογικού Τμήματος της Ρόδου, χρειάστηκε πολλοί καρκινοπαθείς να διακόψουν τις θεραπείες τους, μέχρι να επανέλθει από την άδειά του ο διευθυντής Δρ. Δημήτρης Ματθαίος, αφού δεν υπάρχει αντικαταστάτης.
Το γεγονός ότι έκλεισε το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου της Ρόδου προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στους καρκινοπαθείς που δεν μπορούσαν να υποβληθούν είτε στις χημειοθεραπείες τους, είτε να κάνουν επανέλεγχο, είτε να γράψουν εξετάσεις, προκαλώντας μείζον κοινωνικό ζήτημα, όπως καταγγέλλει στη «δ» η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού σημειώνοντας ότι πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και άμεσα θα πρέπει να ενισχυθεί το Τμήμα με προσωπικό. Για το λόγο αυτό, επίκειται συνάντηση της κ. Μαρίας Κρητικού με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το τεράστιο ζήτημα της ενίσχυσης του Τμήματος ώστε οι ασθενείς, οι οποίοι εξυπηρετούνται και ξεπερνούν τους 1.000 να μην ταλαιπωρούνται επιπλέον, εξαιτίας της υποστελέχωσης.

«Είναι αδιανόητο να πρέπει να σταματάει η θεραπεία καρκινοπαθών που παλεύουν για τη ζωή τους, για να μπορεί ο ογκολόγος να πάρει την νόμιμη άδειά του. Πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ενισχυθεί το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου της Ρόδου ώστε να υπάρχει αντικαταστάτης του διευθυντή Δρ. Δημήτρη Ματθαίου, ο οποίος θα αναλάβει αφενός να αποφορτίσει τον γιατρό και αφετέρου να τον αντικαθιστά όταν χρειάζεται να απουσιάσει. Δεν είναι δυνατόν να διεκδικούμε τα αυτονόητα για ασθενείς που παλεύουν με τον καρκίνο! Είναι αδιανόητο να καθυστερούν οι ασθενείς τις θεραπείες τους, για γραφειοκρατικά και διαδικαστικά ζητήματα. Άμεσα θα επιδιώξω συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, στον οποίον και θα παραθέσω τα γεγονότα επικαλούμενη την ευαισθησία και την ευθιξία που τον διακρίνουν, ώστε να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες για την κάλυψη των κενών θέσεων του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου της Ρόδου για να μπορούν απρόσκοπτα οι ασθενείς να ακολουθούν τις θεραπείες τους», δήλωσε στη «δ» η κ. Μαρία Κρητικού.
Ακόμα πιο συγκλονιστικό είναι το γεγονός, πως καθημερινά -όπως δηλώνει- απευθύνονται στον Σύλλογο νέοι καρκινοπαθείς αυξάνοντας κατακόρυφα των αριθμό των ογκολογικών ασθενών στη Ρόδο.

Τον μεγάλο όγκο καρκινοπαθών στη Ρόδο, εξυπηρετεί ο διευθυντής του Τμήματος Δρ. Δημήτρης Ματθαίος και δύο νοσηλεύτριες, γι΄αυτό και σύμφωνα με την κ. Μαρία Κρητικού είναι απαραίτητο να ενισχυθεί με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου η έλλειψη ιατρών και νοσηλευτών έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών. «Όπως έχουμε ξαναπεί, αλλά δυστυχώς δεν βρήκα ευήκοα ώτα, λόγω του μεγάλου αριθμού ασθενών, σημειώνεται καθυστέρηση στον προγραμματισμό των ραντεβού των ασθενών. Μπορεί το διαθέσιμο ραντεβού να είναι ακόμα κι έναν μήνα μετά. Όταν όμως ο ασθενής διαγνωστεί με σοβαρή μορφή καρκίνου που δεν επιτρέπει την καθυστέρηση του ενός μηνός, καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα. Ο γιατρός ποτέ δεν μας έχει αρνηθεί να δει εκτός από τα προγραμματισμένα ραντεβού και νέους ασθενείς που χρήζουν άμεσης εξέτασης, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνεται ο ίδιος συνεχώς. Αυτή τη στιγμή ο ένας και μοναδικός γιατρός είναι υπεύθυνος για την εξέταση όλων των ογκολογικών ασθενών, για το εξατομικευμένο σχήμα χημειοθεραπείας των 700 ασθενών, πέραν των τακτικών ελέγχων και των εξετάσεων των νέων ασθενών. Καταλαβαίνετε ότι με την επικρατούσα κατάσταση και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται αλλά και ο ίδιος ο γιατρός».

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, το γεγονός ότι το Ογκολογικό Τμήμα λειτουργεί χάρις στην υπερπροσπάθεια του γιατρού και των νοσηλευτών δεν θα πρέπει να εφησυχάζει κανέναν. «Δυστυχώς για τη Ρόδο, οι αριθμοί σοκάρουν. Οι ογκολογικοί ασθενείς αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Καταγράφεται αύξηση τόσο στους ασθενείς που εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο της Ρόδου όσο και σε εκείνους που απευθύνονται στην ιδιωτική κλινική ή σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα εκτός νησιού. Ως Σύλλογος στεκόμαστε στο πλευρό των ασθενών την ταλαιπωρία των οποίων αντιλαμβανόμαστε, στεκόμαστε όμως και στο πλευρό του γιατρού και των νοσηλευτών και τους ευχαριστούμε για την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν για να λειτουργεί το «Τμήμα», επισημαίνει η κ. Κρητικού.

Να σημειωθεί ότι το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου λειτούργησε τον Ιούνιο του 2018 και έκτοτε έχει καλύψει τις ανάγκες εκατοντάδων ασθενών.


Πηγή