Υποκρισία Ε.Ε: Οι Βρυξέλλες υπαναχωρούν από τις στοχευμένες κυρώσεις κατά Τουρκίας

βρυξέλλες

Μια από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας της Κομισιόν υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι η αποκατάσταση σχέσεων με την Άγκυρα. Τι φοβούνται οι Βρυξέλλες.

«Πρακτική λύση» στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και όχι στοχευμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας φέρεται να προτάσσουν σημαίνοντες κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστώντας σαφές ότι δεν ευνοούν ενίσχυση των μέτρων που είχαν ληφθεί τον περασμένο Ιούλιο, παρά την κλιμάκωση των τουρκικών έκνομων ενεργειών στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το νέο αφήγημα σημαίνοντων κύκλων των Βρυξελλών περί «πρακτικής λύσης» προκαλεί πονοκέφαλο, καθώς αφήνει ανοικτό πεδίο στην Άγκυρα που εμμένει στον διαμοιρασμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ανεξαρτήτως λύσης του Κυπριακού.

Κύκλοι στην έδρα της Ε.Ε αμφισβητούν κατά πόσον ένα δεύτερο πακέτο μέτρων και δη στοχευμένων θα είναι σε θέση να βελτιώσει την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «η Τουρκία αισθάνεται απομονωμένη στην περιοχή και με κάποιο τρόπο θα πρέπει να συμμετέχει στις περιφερειακές συζητήσεις».

«Ξεπάγωμα» διαλόγων Ε.Ε – Τουρκίας;

Στο πλαίσιο αυτό, κοινοτικοί κύκλοι εισηγούνται στις αρχές του 2020 ξεπάγωμα των πολιτικών διαλόγων Ε.Ε-Τουρκίας, οι οποίοι είχαν «μπει στο ψυγείο» τον περασμένο Ιούλιο, με απόφαση του Συμβουλίου, λόγω των έκνομων δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ. Εισήγηση η οποία δεν είναι άνευ περιεχομένου, καθώς φλερτάρουν με την πραγματοποίηση πολιτικού διαλόγου για θέματα Ενέργειας, τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2020.

Επιχειρούν δε να «χρυσώσουν το χάπι» για τη Λευκωσία, υποστηρίζοντας ότι στο πλαίσιο του υψηλού πολιτικού διαλόγου για την Ενέργεια θα μπορούσαν να συζητηθούν και τα θέματα που αφορούν στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ακόμη πληροφορείται ο «Φιλελεύθερος», τα περί «πρακτικής λύσης» στην κυπριακή ΑΟΖ συνοδεύονται και από μια γενικότερη προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων Βρυξελλών – Άγκυρας. Κοινοτικοί κύκλοι γνωστοποίησαν ήδη προς κράτη-μέλη την πρόθεση της νέας ηγεσίας της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης να επιδιώξουν επαναπροσέγγιση, θεωρώντας ότι ανάλογη επιθυμία έχει και η κυβέρνηση Ερντογάν.

Με άλλα λόγια, μια από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας της Κομισιόν υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του νέου ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε, Γιοσέπ Μπορέλ (υπό την αίρεση έγκρισής τους από τα θεσμικά όργανα), θα είναι η αποκατάσταση σχέσεων με την Άγκυρα.

Τι φοβούνται οι Βρυξέλλες;

Η επιδιωκόμενη προσπάθεια επαναπροσέγγισης φαίνεται να έχει αφετηρία τις σκόπιμες φοβίες των Βρυξελλών, όπως βεβαίως και του Βερολίνου, για τις αυξανόμενες ροές προσφύγων/μεταναστών από την Τουρκία προς την Ε.Ε, μέσω Ελλάδας.

Το Βερολίνο και η Άγκελα Μέρκελ επιθυμούν προσχηματικά να διασφαλίσουν περιορισμό των ολοένα αυξανόμενων ροών, κάτι βεβαίως που γνωρίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέχρι πρόσφατα υπουργός Άμυνας της γερμανίδας καγκελαρίου.

Άλλωστε, ο Ερντογάν ο οποίος έχει ανοίξει την κάνουλα διακίνησης μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, εκβιάζει, μάλλον χωρίς σοβαρές προθέσεις, απειλεί δημοσίως ότι θα ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη σε 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, γεγονός που συνδέει με την εξασφάλιση επιπρόσθετης οικονομικής στήριξης από την Ε.Ε, η οποία έχει ήδη παράσχει προς την Άγκυρα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επί της ουσίας, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», ο κ. Ερντογάν επιδιώκει μόνιμη οικονομική αφαίμαξη της Ε.Ε και των κρατών-μελών της, για όσο διάστημα η Τουρκία φιλοξενεί Σύρους πρόσφυγες. Ήδη, η Άγκυρα έχει εξασφαλίσει δύο ευρωπαϊκά πακέτα οικονομικής στήριξης για τους πρόσφυγες, 3 δισεκατομμυρίων ευρώ έκαστο. Το συνολικό ύψος της βοήθειας της Ε.Ε προς την Τουρκία ανέρχεται σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ και όχι σε 3 δισεκατομμύρια, που ισχυρίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η Κομισιόν αρκείται να επαναλάβει το αυτονόητο, ότι τα κράτη-μέλη έχουν στηρίξει τους πρόσφυγες στην Τουρκία με 6 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 5,6 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί ενώ τα υπόλοιπα 400 εκατομμύρια θα εκταμιευθούν σύντομα.

Κύκλοι της Ε.Ε ανέφεραν στον «Φιλελεύθερο» ότι έχουν καταστεί κοινωνοί «ανεπίσημου αιτήματος» της Άγκυρας, προκειμένου να δρομολογηθεί η παροχή νέας οικονομικής βοήθειας για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία. Η εκλεγμένη πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέφυγε για ευνόητους λόγους να πάρει θέση επί του προκειμένου.


Πηγή