Το «Σχέδιο Ηρακλής» της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια

Ο γερμανικός Τύπος για το «Σχέδιο Ηρακλής» της ελληνικής κυβέρνησης, την επιστροφή αφγανού πρόσφυγα από την Ελλάδα στη Γερμανία με έξοδα του γερμανικού δημοσίου και τη διαδικασία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ.
Λίγες μέρες μετά την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στο σημερινό της φύλλο στο φιλόδοξο "Σχέδιο Ηρακλής" με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει στο μισό τα κόκκινα δάνεια: «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) φθάνουν τα 78 δις ευρώ. Όμως δεν απειλούν τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, από τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν αναχρηματοδοτηθεί επαρκώς με αποτέλεσμα να έχουν θωρακιστεί από τυχόν κινδύνους και τα ποσοστά ιδίων κεφαλαίων να έχουν αυξηθεί. Όσο όμως οι τράπεζες επικεντρώνονται στον περιορισμό των κόκκινων δανείων δεν δίνουν δάνεια», συνεχίζει η FAZ.

«Το "Σχέδιο Ηρακλής" προσανατολίζεται στο ιταλικό σχέδιο μείωσης κόκκινων δανείων GACS, το οποίο ωστόσο σε αντίθεση με το ελληνικό, περιλάμβανε, έναντι αντιτίμου, και εγγυήσεις για δάνεια με χαμηλότερο δείκτη φερεγγυότητας. Ο στόχος όμως σε Ελλάδα και Ιταλία είναι ο ίδιος. Η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών έτσι ώστε να αρχίσει και πάλι η χορήγηση πιστώσεων. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πολύ σύντομα το πράσινο φως των Βρυξελλών για το "Σχέδιο Ηρακλής", όπως είχε γίνει και με το ιταλικό πρόγραμμα περιορισμού κόκκινων δανείων, το οποίο, σύμφωνα με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα δεν διαστρέβλωνε τον ανταγωνισμό».

Επιστροφή αφγανού πρόσφυγα από την Ελλάδα στη Γερμανία

«Το Διοικητικό Δικαστήριο του Μονάχου είχε αποφασίσει στις 8 Αυγούστου την επιστροφή ενός πρόσφυγα από την Ελλάδα στη Γερμανία με έξοδα του γερμανικού δημοσίου, επειδή κινδύνευε με απέλαση στο Αφγανιστάν», γράφει η Die Welt με τίτλο "H ομοσπονδιακή αστυνομία φέρνει πίσω από την Ελλάδα αφγανό πρόσφυγα".

«Ο πρόσφυγας, ο οποίος είχε καταγραφεί και ζητήσει άσυλο στα ελληνικά νησιά συνελήφθη στα γερμανοαυστριακά σύνορα τέλη Μαΐου και επαναπροωθήθηκε στην Ελλάδα, όπως προέβλεπε η διμερής συμφωνία επαναπροώθησης Γερμανίας-Ελλάδας. Σύμφωνα με λακωνική ανακοίνωση της γερμανικής αστυνομίας ο πρόσφυγας επέστρεψε χθες στη Γερμανία και μεταφέρθηκε σε κέντρο υποδοχής προσφύγων».

Υπερβολικά υψηλό το τίμημα για τους Δημοκρατικούς

Με αφορμή την ενεργοποίηση της διαδικασίας για την παραπομπή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει με τίτλο «Υπερβολικά υψηλό τίμημα»: «Οι Δημοκρατικοί βρίσκονται σε δίλημμα. Από τη μια πλευρά μια απομάκρυνση του Τραμπ από το αξίωμά του θα ήταν δικαιολογημένη για να μην πούμε επιβεβλημένη. Oι σε βάρος του κατηγορίες μοιάζουν με εκείνες κατά του Ρίτσαρντ Νίξον: μηχανορραφίες κατά των πολιτικών αντιπάλων και κατάχρηση εξουσίας. Ο τότε πρόεδρος έλεγε και ξανάλεγε στους Αμερικανούς ότι δεν είναι απατεώνας. Κι όμως ήταν. Από την πλευρά του ο υπερπατριώτης Τραμπ περιφρονεί και παραβιάζει νόμους, κανόνες και αξίες που αποτελούν το θεμέλιο της δημοκρατίας και της κοινωνίας στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή όμως η διαδικασία παραπομπής είναι λάθος και ενδέχεται να μετατραπεί σε μπούμερανγκ ωφελώντας, εν τέλει, αντί να βλάψει τον Ντόναλντ Τραμπ. Διότι οι Δημοκρατικοί χρειάζονται πλειοψηφία δύο τρίτων στη Γερουσία, με άλλα λόγια 20 Ρεπουμπλικανούς που θα κρίνουν ένοχο τον πρόεδρο. Κανείς δεν θεωρεί ωστόσο πιθανό αυτό το ενδεχόμενο».

Πηγή: DW