Τα μέτρα για το «λουκέτο» της Thomas Cook-Τι αποφάσισε η διυπουργική

Μετά από τρεις διυπουργικές συσκέψεις αποφασίστηκε τελικά το πρώτο πακέτο μέτρων για τις ελληνικές εταιρείες και τους εργαζόμενους, που πλήττονται από την χρεοκοπία του ταξιδιωτικού κολοσσού Thomas Cook.

Η σημερινή διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, να εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τα πρώτα μέτρα εντός του Σαββατοκύριακου. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν προθεσμίες στον τουριστικό κλάδο που λήγουν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Τα μέτρα που αναμένεται να περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι:

• Εξάμηνο πάγωμα στην καταβολή ΦΠΑ μόνο για όσες τουριστικές επιχειρήσεις πλήττονται σε ποσοστό άνω του 25% του τζίρου τους από την υπόθεση Thomas Cook.

• Παράταση για ένα μήνα στην προκαταβολή φόρου. Η προθεσμία έληγε στα τέλη Σεπτεμβρίου και μετατίθεται για τα τέλη Οκτωβρίου. Έως τότε θα έχει ληφθεί υπόψη η ζημιά των ελληνικών επιχειρήσεων και θα μπορούν να πληρώσουν μικρότερη προκαταβολή φόρου.

• Μέτρα για εργαζόμενους. Μάλλον θα υπάρχει διεύρυνση της περιόδου δυνατότητας που έχουν να παίρνουν επίδομα ανεργίας. Ενδεχομένως να συνδυαστεί και με άλλα μέτρα δεδομένου ότι τώρα λήγουν πολλές συμβάσεις και πολλοί εργαζόμενοι απολύονται για να ξαναπροσληφθούν ως εποχικοί υπάλληλοι την επόμενη Άνοιξη.

Ήδη υπήρξε συνεννόηση των ελληνικών αρχών και με άλλες χώρες που πλήττονται από το «λουκέτο» του ταξιδιωτικού κολοσσού, όπως την Ισπανία και την Πορτογαλία. Έτσι αυτά αναμένεται να είναι τα πρώτα μέτρα και μετά από ευρεία συνεννόηση με όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου το πακέτο μέτρων να διευρυνθεί.

Πηγή: skai.gr