Πρόωρες εκλογές στη Βρετανία εάν η Βουλή μπλοκάρει το άτακτο Brexit

εκλογές

Απέκλεισε την πιθανότητα ακόμη και να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα αναβολή της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. ο Μπόρις Τζόνσον, προειδοποιώντας έμμεσα τους βουλευτές ότι θα αναγκαστεί να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αν δέσουν τα χέρια του για τo Brexit.

«Θέλω όλοι να ξέρουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση υπό την οποία θα ζητήσω από τις Βρυξέλες αναβολή: Φεύγουμε στις 31 Οκτωβρίου χωρίς “αν” και χωρίς “αλλά”. Δε θα αποδεχθούμε καμία απόπειρα να αθετήσουμε τις υποσχέσεις μας» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Στις δηλώσεις που έκανε αργά σήμερα έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ, ο Τζόνσον είπε ότι είναι αντίθετος στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τονίζοντας πως αυξάνονται οι πιθανότητες για μια συμφωνία για το Brexit. Κάλεσε δε τους βουλευτές να μην ψηφίσουν μία ακόμη αναβολή του Brexit.

«Οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας έχουν αυξηθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες» στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε ο Βρετανός πρωθυπουργός, προσπαθώντας να πείσει τους βουλευτές του κόμματός του, των Τόρις, να μην ψηφίσουν αύριο, Τρίτη, πρώτη ημέρα της επιστροφής των εργασιών του Κοινοβουλίου, να μπλοκάρουν μαζί με την αντιπολίτευση το Brexit, που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου.

«Δε θέλω εκλογές. Δε θέλετε εκλογές. Ας προχωρήσουμε με την ατζέντα του λαού» είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Δεν πιστεύω ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν μια αναβολή του Brexit. Αλλά, αν το πράξουν, αυτή θα καταστήσει απολύτως αδύνατες τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις» υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η νομοθετική πρόταση των βουλευτών που αντιτίθενται στο Brexit

Στο μεταξύ, τη νομοθετική πρόταση που αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τις επόμενες ώρες οι αντάρτες βουλευτές των Συντηρητικών με του βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να αποκλείσουν το Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Επιτροπής του κοινοβουλίου για το Brexit, βουλευτής του Εργατικού κόμματος, Χίλαρι Μπεν.

Το νομοσχέδιο θέτει δύο προθεσμίες, στις 19 Οκτωβρίου, οπότε μέχρι τότε ο πρωθυπουργός ή θα πρέπει να καταφέρει να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από το κοινοβούλιο ή μία πρόταση που θα προβλέπει το Brexit χωρίς συμφωνία ή να αιτηθεί από την ΕΕ μία παράταση του άρθρου 50, σε επιστολή που θα στείλει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο κείμενο της επιστολής αυτής περιλαμβάνεται η δεύτερη προθεσμία, που θα είναι η 31η Ιανουαρίου του 2020, ως η νέα ημερομηνία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε, σε περίπτωση που κερδηθεί μία ακόμη παράταση από την Ε.Ε.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι εάν και οι δύο πλευρές καταλήξουν σε μία συμφωνία μετά τις 19 Οκτωβρίου και πριν τις 31 Ιανουαρίου, το Brexit θα μπορεί να συμβεί συντομότερα, ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλεψη για την περίπτωση μη συμφωνίας ούτε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

«Εκλογές στις 14 Οκτωβρίου εάν…»

Την ίδια ώρα, ανώτερη κυβερνητική πηγή δήλωσε πως ο Μπόρις Τζόνσον θα κινηθεί για να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 14 Οκτωβρίου, στην περίπτωση που οι βουλευτές μπλοκάρουν την επιλογή ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν αύριο επί ενός σχεδίου που θα δίνει τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας στα μέλη του κοινοβουλίου που είναι αντίθετα στη στρατηγική Brexit του Τζόνσον. Έπειτα, θα επιδιώξουν να περάσουν ένα νομοσχέδιο που θα τον εξαναγκάζει να ζητήσει νέα αναβολή της αποχώρησης από την Ε.Ε.

Εάν η ομάδα αυτή των βουλευτών πετύχει τον στόχο της, τότε ο Τζόνσον θα καταθέσει πρόταση στη Βουλή για τη διεξαγωγή εκλογών, τόνισε η εν λόγω πηγή.

«Οι βουλευτές θα βρεθούν αύριο αντιμέτωποι με μια πολύ απλή επιλογή καθώς ψηφίζουν. Αν ψηφίσουν να δώσουν στον Μπόρις Τζόνσον την ευκαιρία να διαπραγματευτεί, αυτή θα είναι καλύτερη ευκαιρία για τη Βρετανία να πετύχει μια συμφωνία» ανέφερε η πηγή.

«Αλλά, αν ψηφίσουν αύριο να οδηγήσουν σε ναυάγιο τη διαπραγματευτική διαδικασία, να αντιταχθούν στο να δώσουν στην Βρετανία τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, τότε θα πρέπει επίσης να σκεφτούν τι επακολουθεί» σημείωσε.

Η ψηφοφορία επί μιας πρότασης για διεξαγωγή εκλογών, αν αυτή κατατεθεί, αναμένεται να γίνει την Τετάρτη και θα απαιτεί πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής των Κοινοτήτων για να περάσει. Αν εγκριθεί, οι εκλογές πιθανώς να γίνουν στις 14 Οκτωβρίου, τόνισε η ίδια πηγή.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι μολονότι ο Τζόνσον δεν επιθυμεί εκλογές, οι βουλευτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό θα είναι η συνέπεια της απόφασής τους να ψηφίσουν ενάντια στην κυβέρνηση αύριο Τρίτη.


Πηγή