Κόλαφος για ΗΠΑ: Ρωσία-Κίνα-Ιράν κάνουν κοινή ναυτική άσκηση στον Περσικό

άσκηση

Την στιγμή που οι ΗΠΑ τρώνε την μία πόρτα πίσω από την άλλη για τις κοινές περιπολίες στον Περσικό με μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και το…Μπαχρέιν να εκφράζουν τον ενδιαφέρον τους, Ρωσία και Κίνα δείχνουν έμπρακτα τη στήριξή τους στο Ιράν πραγματοποιώντας κοινή ναυτική άσκηση.

Την ώρα που μαίνεται η ένταση στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, η Ρωσία η Κίνα και το Ιράν αναμένεται να κάνουν σύντομα κοινή στρατιωτική άσκηση σε διεθνή ύδατα ανοικτά του Ομάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Fars, ο Στρατηγός Γκαντιρ Νεζαμι Πουρ επικεφαλής της διοίκησης διεθνών σχέσεων του Γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν δήλωσε ότι η άσκηση θα λάβει χώρα σε διεθνή ύδατα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Η χρονική στιγμή της άσκησης δείχνει ότι το Πεκίνο στηρίζει το Ιράν στη διαμάχη με τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ» σύμφωνα με τον ειδικό σε ναυτικά θέματα τον οποίο επικαλείται η ιστοσελίδα South China Morning Post.

Ο Ni Lexiong, στρατιωτικός ειδικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πολιτικής Επιστήμης και Νομικής της Σαγκάης, δήλωσε ότι η άσκηση θα στείλει το μήνυμα ότι η Κίνα θα ταχθεί στο πλευρό του Ιράν «σε ακραία σενάρια. Δεν βλέπω ότι τα πράγματα θα πάνε τόσο μακριά, αλλά ο στόχος της ναυτικής άσκησης είναι να στείλει ένα αποφασιστικό μήνυμα», πρόσθεσε.

Πριν δύο χρόνια η Κίνα και το Ιράν διεξήγαγαν κοινή άσκηση κοντά στο Στενό του Ορμούζ.

Το Ιράν στη Μεσόγειο

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δηλώσεις φρουρών της επανάστασης οι οποίοι έκαναν λόγο για Ιρανική παρουσία στη Μεσόγειο, δείγμα και της γεωπολιτικής ήττας που αποτέλεσε ο πόλεμος της Συρίας για τις ΗΠΑ.

«Αν οι Αμερικανοί σκέπτονται οποιεσδήποτε συνωμοσίες, το ιρανικό έθνος θα απαντήσει από τη Μεσόγειο μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό», δήλωσε ο Γιαχία Ραχίμ-Σαφαβί, υψηλόβαθμος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, σύμφωνα με το IRNA.

Σ.Αραβία: «Πράξη πολέμου αν οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν μέσα από το Ιράν»

Αν η έρευνα αποδείξει ότι η επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία εξαπολύθηκε από το έδαφος του Ιράν, το Ριάντ θα τη θεωρήσει πράξη πολέμου, αν και τώρα αναζητεί ειρηνική λύση, δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντελ αλ Τζουμπέιρ στο CNN. «Θεωρούμε υπεύθυνο το Ιράν, διότι οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας ήταν ιρανικής κατασκευής», εξήγησε σε συνέντευξή του αργά το βράδυ χθες Σάββατο. Όμως το να εξαπολύσουν επίθεση από το έδαφός τους, αν αυτό συνέβη, είναι άλλης τάξης μεγέθους, αυτό θα θεωρηθεί πράξη πολέμου», τόνισε ο αλ Τζουμπέιρ.

Νωρίτερα, ο Σαουδάραβας υπουργός είχε δηλώσει ότι το Ριάντ αναμένει τα αποτελέσματα έρευνας, στην οποία έχει καλέσει να συμμετάσχουν διεθνείς εμπειρογνώμονες, για τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Το Ριάντ απορρίπτει τον ισχυρισμό των σιιτών ανταρτών Χούτι της Υεμένης ότι αυτοί εξαπέλυσαν τις επιθέσεις.

«Αν συνεχίσουν σε αυτό τον δρόμο, υπάρχει ο κίνδυνος στρατιωτικής δράσης», απείλησε ο Τζουμπέιρ την Τεχεράνη. Όμως κανείς δεν θέλει πόλεμο. Όλοι θέλουμε να το λύσουμε ειρηνικά και το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ο τερματισμός των επιθετικών πολιτικών του Ιράν», πρόσθεσε.

Η Σαουδική Αραβία έχει χαρακτηρίσει τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις τεστ για την παγκόσμια βούληση να διατηρηθεί η διεθνής τάξη και θα προσπαθήσει να σχηματίσει κοινό μέτωπο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα.

«Ο κατευνασμός δεν λειτουργεί με το Ιράν. Για παράδειγμα η δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών αποτελεί κατευνασμό. Το να προσπαθούμε να τους δώσουμε γραμμή πίστωσης αποτελεί κατευνασμό. Απλώς τους ενθαρρύνει» «Οι Ιρανοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για τις ενέργειές τους», υπογράμμισε, ο αλ Τζουμπέιρ..


Πηγή