Θετικά μηνύματα για την Ελλάδα στο EuroWorking Group

Στο ΕWG, δηλαδή την ομάδα των τεχνοκρατών των κρατών μελών, που προετοιμάζει τις εργασίες του Εurogroup, θα πραγματοποιηθεί απόψε Πέμπτη στις Βρυξέλλες μια πρώτη συζήτηση για τις επαφές των τελευταίων ημερών μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας.

Εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις θεσμών-κυβέρνησης

Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές, το κλίμα από τις μέχρι τώρα συζητήσεις σε τεχνοκρατικό και πολιτικό επίπεδο των Ευρωπαίων αξιωματούχων και εταίρων με την Αθήνα είναι καλό γιατί διαπιστώνουν μια σημαντική κινητικότητα αλλά και προώθηση μέτρων από την κυβέρνηση προς την κατεύθυνσης της ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Αυτό βοηθάει πολύ τις συζητήσεις ενώ αναφορικά με την ουσία των συζητήσεων, το βέβαιο είναι ότι για φέτος θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Για το 2020 οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη σχετικά με τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων και το αν θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές.

Το βέβαιο είναι πως οι θεσμοί θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την κυβέρνησης εξ αποστάσεως τις επόμενες μέρες, ώστε το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που θα υποβληθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν να διασφαλίζει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στο τραπέζι η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ

Στην αποψινή συνεδρίαση θα συζητηθεί και το αίτημα της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμής μέρους των δανείων του ΔΝΤ και ειδικότερα εκείνων που έχουν υψηλό επιτόκιο. Την τελική απόφαση θα την λάβει τις επόμενες βδομάδες το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δηλαδή του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, ωστόσο χρειάζεται το πράσινο φως των κρατών μελών.

Πάντως ο επικεφαλής του του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ έχει δηλώσει δημόσια ότι υποστηρίζει το αίτημα της κυβέρνησης γιατί οδηγεί σε ελάφρυνση του χρέους και συνεπώς αναμένεται να εισηγηθεί απόψε να γίνει δεκτό.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι συνολικές αποφάσεις για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της τέταρτης αξιολόγησης των θεσμών, αναμένεται να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο στο Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Πηγή: DW – Nίκος Μπέλλος