Ανησυχία σε Ουάσινγκτον: Συμφωνία Β.Πούτιν-Ρ.Τ.Ερντογάν για Ιντλίμπ

ουάσιγκτον

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Ουάσινγκτον η εντυπωσιακή υποδοχή που επιφύλαξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ρ.Τ.Ερντογάν κατά την MAKS-2019 και το συμβολικό μήνυμα με την “μεταστάθμευση” ενός Su-57 δίπλα στο αεροπλάνο του προέδρου της Τουρκίας.

Η Ουάσινγκτον κάπως αργά κατάλαβε πως το θέμα της Ιντλίμπ θα δημιουργούσε μεν “κάποια προβλήματα” στις ρωσοτουρκικές σχέσεις αλλά δεν θα ήταν αρκετά να “σπάσουν” τον δεσμό μεταξύ των δύο ηγετών.

Και όντως η βόμβα δεν άργησε να πέσει.

“Η Ρωσία υποστηρίζει την τουρκική ζώνη ασφαλείας απέναντι στους Κούρδους YPG στην Β.Συρία”είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος συνέχισε τονίζοντας:

“Ο πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε πως η Ρωσία αναγνωρίζει τα συμφέροντα της Τουρκίας στα νότια σύνορα της και θα θεωρεί απολύτως νόμιμα. Για τον λόγο αυτό υποστηρίζει την συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ για ζώνη ασφαλείας με σεβασμό στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσοτουρκική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Πούτιν-Ερντογάν προβλέπει την μεταφορά όλων των περιοχών που ήταν υπό τουρκική διοίκηση στις δυνάμεις του Μ.Ασαντ.

Πρόκειται για τις περιοχές νότια και ανατολικά των αυτοκινητοδρόμων Μ4 και Μ5 στην Ιντλίμπ.

Ταυτόχρονα, ο Ρ.Τ.Ερντογάν υποσχέθηκε στην συνάντηση του με τον Β.Πούτιν πως θα τερματίσει τις ένοπλες τζιχαντιστικές οργανώσεις στην Ιντλίμπ μέσα σε 8 ημέρες.

Αυτό μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Fars News σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας al-Watan.

Οι πηγές της εφημερίδας Al-Watan τονίζουν πως το “Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο” και η οργάνωση Tahrir al-Sham θα διαλυθούν άμεσα.

Αυτό εξηγεί και τις διαδηλώσεις των τζιχαντιστών καθώς και τις ιαχές “Ερντογάν μας πρόδωσες” στα τουρκοσυριακά σύνορα. Κάτι βέβαια που σημαίνει πως χιλιάδες θα προσπαθήσουν να διαφύγουν από τον συριακό Στρατό μπαίνοντας στην Τουρκία και από εκεί φυσικά ο Ερντογάν θα τους στείλει Ελλάδα.

Η απογοήτευση είναι διάχυτη στην Ουάσινγτκον καθώς βλέπει ότι όχι μόνο δεν έσπασε η ρωσοτουρκική συμμαχία αλλά έρχονται νέες εξοπλιστικές συμφωνίες Μόσχας-Αγκύρας. Αυτό πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Hδη οι διαπραγματεύσεις για μαχητικά Su-35 και Su-57 ξεκίνησαν όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Δείτε τον χάρτη:


Πηγή