Ανάγκη για αλλαγές στους νέους Ποινικούς Κώδικες. Τι δήλωσε ο Τσιάρας

ΑΜΠΕ

Την αναγκαιότητα αλλαγών στους νέους Κώδικες (Ποινικό και Ποινικής Δικονομίας) που ψηφίστηκαν εσπευσμένα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραμονή των εκλογών, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι το έργο της μεταρρύθμισης του ποινικού συστήματος είναι τεράστιο και ότι «το σπουδαίο αυτό εγχείρημα των Κωδίκων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά ούτε θα επιτρέψουμε, όπως είπε, να παραμείνει ο Ποινικός Κώδικας ένα τιμωριτικό εργαλείο».
Η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης έγινε με αφορμή την έναρξη επιστημονικού συνεδρίου – ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή- το οποίο διοργανώνει με θέμα τις αλλαγές στους Κώδικες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «δεν αμφιβάλλει κανείς ότι οι νέοι Κώδικες είναι ένα σπουδαίο εγχείρημα», αλλάς πρόσθεσε πως «είναι μια προσπάθεια που αδικήθηκε από τον τρόπο και το χρόνο τον οποίο προωθήθηκε καθώς οδήγησε σε αποφάσεις δικαστηρίων που προσέκρουαν στο κοινώς περί δικαίου αίσθημα».
Από την πλευρά του ο Νίκος Σαλάτας γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του ποινικού μας συστήματος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο εκσυγχρονισμός των Κωδίκων ήταν κάτι περισσότερο από αναγκαίος.
"Όλοι εμείς, επισήμανε ο κ. Σαλάτας, αναφερόμενος στους δικαστές και τους εισαγγελείς,πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην άσκηση των καθηκόντων τους, Ειδικά οι δικαστές και οι εισαγγελείς που ασχολούνται με υποθέσεις γενικού ενδιαφέροντος δεν θα πρέπει να αστοχούν. Είναι πολύ άδικο από ελάχιστες ενέργειες δικαστικών λειτουργών να λοιδορείται η Δικαιοσύνη".
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Σεβαστίδης αναφέρθηκε στους νέους κώδικες, συλλογικό έργο όπως είπε πολυετούς προσπάθειας το οποίο, όπως επισήμανε " δεν μπορούν να χρωματιστούν πολιτικά, ούτε να τους οικειοποιηθεί κανένας πολιτικός χώρος. Είναι αλήθεια πως ορισμένες διατάξεις του φέρουν ένα ιδεολογικό-πολιτικό στίγμα".
Τέλος πρόσθεσε πως: "Η σκληρή ποινική καταστολή που συνήθως λειτουργεί εκδικητικά δεν απέφερε ποτέ σε καμία χώρα του κόσμου παρά μόνο μια επίπλαστη ασφάλεια για τον πολίτη".
Στο τριήμερο συνέδριο θα μιλήσουν δικαστικοί, καθηγητές πανεπιστημίου και έγκριτοι δικηγόροι.


Πηγή