Φωνάζει ο “κλέφτης”…: Για “σφετερισμό”-“σαμποτάζ” στην Μεσόγειο μιλάει ο Ερντογάν

ερντογάν

Η Τουρκία δεν θα μείνει αδιάφορη στις προσπάθειες «σφετερισμού» και «σαμποτάζ» στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του στην Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η σταθερότητα στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την τήρηση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

«Δε θα μείνουμε αδιάφοροι στις προσπάθειες σφετερισμού και σαμποτάζ στην ανατολική Μεσόγειο. Θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκύπριων μέχρι τέλους», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, οι εργασίες γεώτρησης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και εν προκειμένω οι παραβάσεις εντός της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται κανονικά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Sabah», το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» ξεκίνησε να εργάζεται ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας και θα επιχειρήσει στην περιοχή για τρεις εβδομάδες.

Ταυτόχρονα, το έτερο γεωτρύπανο «Πορθητής» προχώρησε αρκετά στις εργασίες του δυτικά του Ακάμα και θα συνεχίσει τις γεωτρητικές δραστηριότητας για μερικές ακόμα εβδομάδες, καθώς έχει πλέον φθάσει στα 5 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ακόμα, σύμφωνα πάντα με τη Sabah, το ερευνητικό σεισμογραφικό «Oρούτς Ρέις» θα ταξιδέψει στην Ανατολική Μεσόγειο για να υποστηρίξει το «Μπαρμπαρός» στις σεισμικές του έρευνες.

Όλα αυτά υπό το άγρυπνο βλέμμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες ελέγχουν την ασφάλεια των γεωτρυπάνων και των ερευνητικών σκαφών, με υποβρύχια, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού.

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε διάσκεψη στην Άγκυρα, παρουσίασε χάρτη που εμφανίζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα να εκτείνεται νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου, ανατολικά της Κρήτης, αγνοώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην ομιλία του ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων ανά πάσα στιγμή και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.


Πηγή