Τουρκία: Άγρια αστυνομική καταστολή κουρδικών διαδηλώσεων

τουρκία

Με δακρυγόνα και αύρες νερού η τουρκική αστυνομία διέλυσε εκατοντάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία με αφορμή το αυθαίρετο «ξήλωμα» τριών Κούρδων δημάρχων, πέντε μήνες μετά την εκλογή τους.

Αστυνομικοί στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, χρησιμοποίησαν κατ’ επανάληψη νερό υπό πίεση εναντίον ομάδας πολιτών, οι οποίοι κάθονταν στον δρόμο για να προστατευτούν και έκαναν το σήμα της νίκης με τα δάχτυλά τους.

Επίσης, αστυνομικοί ξυλοκόπησαν διαδηλωτές καθώς έφευγαν από το σημείο. Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν ύστερα κοντά στο δημαρχείο, το οποίο έχει σφραγιστεί από χθες με μεταλλικές μπάρες.

«Σήμερα μπορείτε να δείτε εδώ το καθεστώς της καταπίεσης και της δίωξης», είπε στους δημοσιογράφους ο ηγέτης του HDP Σεζάλ Τεμελί. «Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε όπου κι αν είμαστε, επειδή η αντίσταση είναι το νόμιμο δικαίωμά μας», πρόσθεσε.

Κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν το γεγονός ότι τέθηκαν υπό κράτηση 418 άνθρωποι στο πλαίσιο ερευνών για την τρομοκρατία, καθώς οι τουρκικές αρχές τους θεωρούν ύποπτους για διασυνδέσεις με το PKK.

Η κυβέρνηση αντικατέστησε τους τρεις δημάρχους που είχαν εκλεγεί με το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ορίζοντας ως αντικαταστάτες τους άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας υποστήριξε ότι οι τρεις δήμαρχοι των πόλεων Ντιγιάρμπακιρ, Μαρντίν και Βαν κατηγορούνται για διάφορα εγκλήματα, όπως για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας.

Το HDP απάντησε ότι οι τρεις δήμαρχοι αντικαταστάθηκαν «κατόπιν μιας εντολής βασισμένης σε ψέματα και παράνομες αιτιολογίες». «Πρόκειται για ένα νέο και σαφές πολιτικό πραξικόπημα. Είναι μια ξεκάθαρη και εχθρική στάση ενάντια στην πολιτική βούληση του κουρδικού λαού», ανακοίνωσε το εκτελεστικό συμβούλιο του κόμματος.

Οι τρεις δήμαρχοι είχαν εκλεγεί τον Μάρτιο με ποσοστό που κυμαινόταν από το 53% μέχρι το 63% των ψήφων. Η αποπομπή τους θυμίζει τις απολύσεις δεκάδων δημάρχων το 2016 με παρόμοιες κατηγορίες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.


Πηγή