Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου η συνεδρίαση του Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και 'Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Επίσης ανακοινώθηκε πως η κυβέρνηση προχωρά στη μεταφορά 1.002 ατόμων με χαρακτηριστικά ευαλωτότητας από τη Μόρια στον καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα.
Όπως έγινε γνωστό η διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας ειδοποιήθηκε να εντοπίσει και να προετοιμάσει τα συγκεκριμένα 1.002 άτομα προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου να μεταφερθούν με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
Στην κίνηση αυτή η κυβέρνηση προχωρά προκειμένου να αποσυμφορήσει τον καταυλισμό της Μόριας, που σήμερα έφτασε τους 10.241 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από δημιουργίας του ΚΥΤ. Ενώ όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από τη διεύθυνση του ΚΥΤ ο καταυλισμός της Μόριας είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης.
Και όλα αυτά εν μέσω Τουρκικών πιέσεων καθώς χθες, τόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μελούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησαν την Ευρώπη για ένα νέο προσφυγικό κύμα από τη Συρία.
«Θα είναι ψέμα αν πούμε πως στο Ιντλίμπ τα γεγονότα είναι στο σημείο που επιθυμούμε. Έχουν πεθάνει 60.000 άνθρωποι. Επίσης, σχεδόν διπλασιάστηκαν οι προσφυγικές ροές. Έρχονται στα βόρεια της χώρας. Πρέπει να λάβουμε μέτρα» σημείωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ερντογάν, προειδοποιώντας για νέο κύμα μεταναστευτικών ροών από τη Συρία.
Ο αυξανόμενος αριθμός των μεταναστευτικών ορών αντιπροσωπεύει την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας και ΕΕ-Άγκυρας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό τόσο για την διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και για να επαναδιαπραγματευτεί τις συμφωνίες για το προσφυγικό.
Την Παρασκευή, ο Νίκος Δένδιας, κάλεσε εκτάκτως στο γραφείο του τον τούρκο πρέσβη προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών προσφύγων από την Τουρκία.
Ο υπουργός υπενθύμισε στην τουρκική πλευρά τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά που έχουν συμφωνηθεί, όσον αφορά το προσφυγικό.
Το γεγονός ότι κλήθηκε εκτάκτως στο ΥΠΕΞ ο τούρκος πρέσβης και του έγιναν συστάσεις για το προσφυγικό, δείχνει ότι η κατάσταση τείνει να ξεφύγει και τα ελληνικά νησιά να γεμίσουν ξανά και να καθίσταται αδύνατη η διαχείριση των προσφυγικών ροών.