Στα ύψη οι ρύποι στην Αττική λόγω της φωτιάς στην Εύβοια

ρύποι

«Κόκκινο» έχουν αγγίξει τα επίπεδα ρύπων στην Αττική εξαιτίας της φωτιάς στην Εύβοια.

Από το πρωί της Τρίτης, μαύρο σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει την Αττική, προκαλώντας προβλήματα ορατότητας αλλά και δυσφορίας. Όπως φαίνεται στην διαδικτυακή πλατφόρμα της PANACEA, τα επίπεδα συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής είναι πολύ υψηλά.

Στο «κόκκινο» οι τιμές των ρύπων στην Αττική από τη φωτιά

Η ποιότητα του αέρα τόσο στα βόρεια και στα νότια προάστια, όσο και στο κέντρο είναι πολύ κακή εξαιτίας της φωτιάς στην Εύβοια και σε ορισμένες περιοχές οι τιμές ξεπερνούν τα τα 50 PM2.5 που θεωρείται επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Χρωματική κλίμακα – δείκτης για το επίπεδο των σωματιδιακών συγκεντρώσεων PM2.5
Χρωματική κλίμακα – δείκτης για το επίπεδο των σωματιδιακών συγκεντρώσεων PM2.5Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Panacea, για την μέτρηση των συγκεντρώσεων PM2.5 χρησιμοποιούνται αισθητήρες οπτικής καταγραφής αριθμού σωματιδίων. Οι μετρητές βαθμονομούνται μέσω σύγκρισης με όργανα αναφοράς. Παρ’ όλα αυτά, καθώς η χρησιμοποιούμενη οπτική μέθοδος μέτρησης δεν είναι πρότυπη, οι συγκεντρώσεις που παρέχει δεν είναι απ’ ευθείας συγκρίσιμες με τις προβλεπόμενες οριακές τιμές από τα πρότυπα ποιότητας ατμόσφαιρας.

Λόγω της χρησιμοποιούμενης μεθόδου μέτρησης των λεπτών σωματιδίων, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταφοράς σκόνης (αδρά σωματίδια) οι αναφερόμενες συγκεντρώσεις ενδέχεται να αποκλίνουν από τις πραγματικές συνθήκες.

Γραφήματα με την ποιότητα του αέρα εξαιτίας της φωτιάς

Στα ακόλουθα γραφήματα απεικονίζεται η διακύμανση των συγκεντρώσεων, με βήμα 15 λεπτών και σε βάθος 7 ημερών. Παρέχονται αποτελέσματα για 8 θέσεις μέτρησης εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, την Ξάνθη, τα Ιωάννινα και την Φινοκαλιά.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εκδώσει οδηγίες για την αποφυγή εισπνοής καπνού σε περίπτωση φωτιάς. Οι πολίτες καλούνται να λάβουν μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, μεταξύ άλλων, συστήνει απομάκρυνση από την περιοχή ή σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό παραμονή σε κλειστούς χώρους.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει την αναγκαία λήψη μέτρων προστασίας από τον καπνό εξαιτίας της φωτιάς στην Εύβοια. Συστήνει παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους και διατήρηση της θερμοκρασίας σώματος και συχνή ενυδάτωση.


Πηγή