Ρόλο βασικού ρυθμιστή θέλει για τον ΟΑΕΔ ο νέος διοικητής

INTIME NEWS / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Την πεποίθηση ότι o ΟΑΕΔ οφείλει να λειτουργεί ως βασικός ρυθμιστής της αγοράς εργασίας, με κύριους στόχους τη δραστική μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης εξέφρασε ο νέος διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Σπύρος Πρωτοψάλτης.
Αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να υλοποιήσει, ο κ. Πρωτοψάλτης υποστήριξε ότι, για τη δημιουργία πολλών και καλοπληρωμένων δουλειών, κρίνεται επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του ΟΑΕΔ, με σκοπό την αποτελεσματική υποστήριξη των ανέργων και όλων όσων αναζητούν εργασία.
Όπως είπε, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η εξάλειψη της αναντιστοιχίας μεταξύ των δεξιοτήτων και των προσόντων που θα διαθέτουν οι αναζητούντες εργασία και αυτών που απαιτούνται για την επαρκή κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας.
«Είναι ένα φαινόμενο που προκύπτει από τη διαχρονικά ελλειμματική διασύνδεση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας» σημείωσε ο κ. Πρωτοψάλτης, επισημαίνοντας ότι χωρίς νέες γνώσεις και δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, δεν μπορεί να οικοδομηθεί νέο παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.
Συνάμα όμως o ΟΑΕΔ πρέπει να συμβάλλει καθοριστικά στην κάλυψη των αναγκών των εργοδοτών για καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Ο ΟΑΕΔ πρέπει να είναι Οργανισμός συνώνυμο της απασχόλησης» υπογράμμισε, κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Παράλληλα, ο κ. Πρωτοψάλτης είπε ότι το βάρος, πρέπει να μετατοπιστεί από τις παθητικές στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που προσαρμόζονται γρήγορα στις εξελίξεις.
«Τα προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης θα πρέπει να αναπτύσσονται και να σχεδιάζονται σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις, με έμφαση στην ανταπόκρισή τους και τις ανάγκες σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο» ανέφερε ο κ. Πρωτοψάλτης.
Αιχμηρό σχόλιο Αχτσιόγλου
«Το πρόσωπο που επέλεξε η κυβέρνηση της ΝΔ για διοικητή του ΟΑΕΔ, που σημειωτέον δεν έχει αναγνωρισμένο πτυχίο, εμφανίστηκε σήμερα στη Βουλή να αγνοεί βασικά δεδομένα της ελληνικής αγοράς εργασίας, αλλά και να διακατέχεται από μια εντελώς στρεβλή αντίληψη για τις αιτίες της ανεργίας στη χώρα μας», δηλώνει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.
Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «κατά τον κ. Πρωτοψάλτη, η κύρια αιτία της ανεργίας στην Ελλάδα είναι η έλλειψη δεξιοτήτων και κατάρτισης των ανέργων, και τον κατηγόρησε πως αγνοεί το brain drain.
Στο επιτελείο του πρώην προέδρου Ομπάμα ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ
Ο κ. Πρωτοψάλτης, παρουσιάζοντας την εκπαίδευσή του και την επαγγελματική του πορεία, μετά την εισαγωγή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ανέφερε ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια πήγε για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως είπε, το πρώτο πτυχίο του το έλαβε στο Northeastern University στη Βοστώνη με σπουδές στη δημοσιογραφία και τη φιλοσοφία. Στην πορεία, συνέχισε στη Νέα Υόρκη για μεταπτυχιακές σπουδές από το New School University στον τομέα της διοίκησης μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και αστικής πολιτικής και, αργότερα, φοίτησε στο University of Colorado at Denver, όπου εκπόνησε το διδακτορικό του σε θέματα δημόσιας πολιτικής.
Αναφορικά με την επαγγελματική δραστηριότητά του, ο κ. Πρωτοψάλτης σημείωσε ότι εργάστηκε σε μία δεξαμενή σκέψης στο Ντένβερ ως αναλυτής και διεξήγαγε έρευνα πάνω σε θέματα αγοράς εργασίας και πρόσβασης στη μεταλυκειακή εκπαίδευση για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Επίσης, εργάστηκε για έναν πολιτικό, ο οποίος εκλέχθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αμερικής το 2009 μαζί με την κυβέρνηση Ομπάμα και στο τέλος του διδακτορικού του συνέχισε στην Ουάσινγκτον, όπου είχε, όπως ανέφερε, τη δυνατότητα να δουλέψει πάνω σε μεγάλα νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση Ομπάμα και κατόπιν εργάστηκε για τον πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας, Παιδείας και Υγείας, της αμερικανικής γερουσίας, όπου ήταν ο ανώτερος σύμβουλός του για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής.
Στη συνέχεια, ήταν στο υπουργείο Παιδείας ως πολιτικό προσωπικό υπό την κυβέρνηση Ομπάμα ως ανώτερος σύμβουλος και, κατόπιν τούτου, τα τελευταία δύο χρόνια της οκταετίας Ομπάμα διετέλεσε αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου. Μετά το τέλος της κυβερνητικής εμπειρίας, ανέλαβε αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο μεγαλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο της πολιτείας της Βιρτζίνια.


Πηγή