Ρωσία-Βενεζουέλα: Συμφωνία αμοιβαίων επισκέψεων πολεμικών πλοίων

βενεζουέλα

Η συμφωνία μεταξύ της Βενεζουέλας και της Ρωσίας, που επιτρέπει την αμοιβαία επίσκεψη πολεμικών πλοίων και από τις δύο χώρες, θα αυξήσει τις σχέσεις στην τεχνικο-στρατιωτική σφαίρα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Βενεζουέλας Βλαντιμίρ Πατρίνιο Λόπες.

“Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία που επιτρέπει και στις δύο χώρες να μεταφέρουν πολεμικά πλοία στις αντίστοιχες χώρες, γεγονός που θα αυξήσει αυτή τη σχέση ακριβώς όπως έχουμε ήδη βιώσει αυτό το είδος άσκησης με στρατηγικά αεροπλάνα, το ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου Tupolev, στη Βενεζουέλα”, δήλωσε ο Λόπεζ από τη Μόσχα, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό Twitter των εθνικών ενόπλων δυνάμεων της Βολιβίας.

Ο υπουργός εξήγησε ότι είναι στη Μόσχα με εντολή του Προέδρου Νίκολας Μαδούρο και κατόπιν πρόσκλησης του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Σόγκου, με τον οποίο είχε συνάντηση την Πέμπτη.

“Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση όπως πάντα, στο πλαίσιο της τεχνικο-στρατιωτικής συνεργασίας που η Βενεζουέλα και η Ρωσία έχουν διατηρήσει από το 2001 και που ενισχύεται καθημερινά”, δήλωσε ο υπουργός.Ο αξιωματούχος περιέγραψε ως “έκτακτα” τα επίπεδα αυτής της σχέσης, τη συνεργασία στον εκπαιδευτικό τομέα, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τον εξοπλισμό.

Ο Padrino López δήλωσε ότι θα παραστεί στο πέρας της πέμπτης διεθνούς στρατιωτικής άσκησης Αγώνες Στρατού 2019, στην οποία συμμετέχουν, εκτός της Ρωσίας, οι Κίνα, Ιράν, Καζακστάν και Λευκορωσία.

Τρία ρωσικά αεροπλάνα έφθασαν στη Βενεζουέλα από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, μεταφέροντας στρατιωτικούς τεχνικούς “για την παροχή ρυθμιστικής συντήρησης” στον εξοπλισμό που η Μόσχα παρέδωσε στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες.Η ρωσική κυβέρνηση απέκλεισε την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της στην επικράτεια της Βενεζουέλας.

Η κυβέρνηση Μαδούρο εγκαινίασε στις 29 Μαρτίου ένα κέντρο προσομοίωσης για πτήσεις με ελικόπτερο, σε συνεργασία με τη Ρωσία.

Το κέντρο, το οποίο θα προσφέρει εκπαίδευση για την πτήση των ελικοπτέρων Mi-17V-5, Mi-35M και Mi-26T, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ της Rosoboronexport και της Ανώνυμης Εταιρείας Στρατιωτικών Βιομηχανιών της Βενεζουέλας.

Τα ρωσικά ελικόπτερα που παρέχονται στη Βενεζουέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών όσο και της διάσωσης ανθρώπων και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.


Πηγή