Οικολογικές-φεμινιστικές οργανώσεις -Κίτρινα Γιλέκα – Βάσκοι στην “Αντι-G7” Σύνοδο

οικολογικές

Οι ακτιβιστές για το κλίμα και οι διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα Κίτρινα Γιλέκα και τους Βάσκους εθνικιστές ενόψει της συνόδου της G7 στη Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Θα συγκεντρωθούν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς που, όπως καταγγέλλουν, διευρύνεται εξαιτίας του κυνισμού των παγκόσμιων ηγετών.

Η «αντι-G7» σύνοδος θα γίνει στις πόλεις Εντάι της Γαλλίας και Ιρούν της Ισπανίας, στη γαλλο-ισπανική μεθόριο, 30 χλμ νότια της Μπιαρίτς, όπου 50 μη κυβερνητικές οργανώσεις θα συναντηθούν για να διαμαρτυρηθούν για τις οικονομικές και κλιματικές πολιτικές που ακολουθούν οι μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες και για να προωθήσουν εναλλακτικές πολιτικές.

«Ο κυνισμός της συνόδου της G7 συνίσταται στο ότι έχει θέσει ως κεντρικό θέμα της διοργάνωσης την ανισότητα, αλλά είναι αυτές οι ίδιες οι πολιτικές των πλούσιων χωρών που δημιουργούν και ενισχύουν την ανισότητα», λέει ένας εκπρόσωπος της ΜΚΟ Alternatives G7, Σεμπαστιάν Μπαγιέλ.
Όπως λέει ο ίδιος, δεν βλέπει να υπάρχει καμία αντίφαση στο γεγονός ότι οι διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης συνεργάζονται με το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία.

«Χτίζουμε γέφυρες με τα Κίτρινα Γιλέκα, που είναι ένα πολυεπίπεδο κίνημα. Ένα τμήμα του αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι τα κοινωνικά και τα κλιματικά ζητήματα είναι στενά συνδεδεμένα», είπε η εκπρόσωπος της ΜΚΟ Friends of the Earth Μαλικά Πεϊρό

Θα συμμετάσχουν, επίσης, φεμινιστικές οργανώσεις και εκπρόσωποι του κινήματος για τα εθνικά μειονοτικά δικαιώματα των Βάσκων, που δρουν σε Ισπανία και Γαλλία.

Η Ορελί Τρουβ, εκπρόσωπος της κίνησης Alternatives G7, είπε ότι οι οργανώσεις που καλούν στην κινητοποίηση συσπειρώνουν ακτιβιστές για το κλίμα, Κίτρινα Γιλέκα, φεμινίστριες και άλλους ακτιβιστές.
«Σε αυτήν την αντι-σύνοδο θέλουμε να ενώσουμε όλα τα κινήματα που μάχονται κατά των πολιτικών τις οποίες επιβάλλουν οι επικεφαλής κρατών, οι πολιτικοί που ωφελούν τους πλουσιότερους και οι πολυεθνικές, που είναι αυταρχικές και κάνουν διακρίσεις», δήλωσε η Τρουβ.

Οι διοργανωτές της αντι-συνόδου έχουν προγραμματίσει για το Σάββατο ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας στις πόλεις Εντάι και Ιρούν, αλλά οι διοργανωτές των Κίτρινων Γιλέκων έχουν επίσης προαναγγείλει την 41η σαββατιάτικη διαδήλωσή τους, η οποία θα γίνει στην Μπιαρίτς, όπου όμως απαγορεύεται η πρόσβαση στους διαδηλωτές.

Την Κυριακή οι ακτιβιστές σχεδιάζουν «δράσεις ανυπακοής» και η αυτοχαρακτηριζόμενη ριζοσπαστική περιβαλλοντική οργάνωση «Action non-violente COP21» θα αψηφήσει την απαγόρευση των διαδηλώσεων στην πόλη Μπαγιόν, που βρίσκεται 8 χλμ ανατολικά της Μπιαρίτς και θα πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας περιφέροντας επίσημα πορτρέτα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που έχουν αποκαθηλωθεί από δημαρχεία ανά τη χώρα.

Αυτό το Σαββατοκύριακο περισσότεροι από 13.000 αστυνομικοί θα εμποδίζουν την πρόσβαση στη Μπιαρίτς, συνεπικουρούμενοι ακόμη και από δυνάμεις του στρατού.


Πηγή