Μόσχα: προειδοποιεί για «αντισταθμιστικά μέτρα» στην πυραυλική δραστηριότητα των ΗΠΑ

μόσχα

Τη Δευτέρα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την πραγματοποίηση δοκιμής συμβατικών πυραύλων εδάφους-αέρος, βεληνεκούς άνω των 500 χιλιομέτρων, με τη Ρωσία να κάνει λόγο για παραβίαση της συνθήκης πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς.

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ρωσία θα διασφαλίσει την ασφάλειά της – παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF και τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές – έστειλε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Ρωσίας έδωσε εντολή στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών να αναλύσουν τις δυνητικές απειλές από την πυραυλική δραστηριότητα των ΗΠΑ, ενώ εξουσιοδότησε τα δύο υπουργεία να διαμορφώνουν μία – συμμετρικά κατάλληλη – απάντηση προς την Ουάσιγκτον.

Εξήγησε δε, ότι η πρόσφατη χρήση του εκτοξευτήρα MK-41 από τις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της ρωσικής πλευράς για τις πιθανές παραβιάσεις της συνθήκης INF.

«Έχουμε επανειλημμένως καταδείξει ότι η χρήση τέτοιων εκτοξευτήρων από τις ΗΠΑ – λαμβάνοντας υπόψη την πυραυλική αμυντική βάση στη Ρουμανία και την προσδοκώμενη ανάπτυξή της στην Πολωνία – αποτελεί άμεση και θρασύτατη παραβίαση της συνθήκης για τους πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε: Η Ρωσία δεν μπορεί να είναι σίγουρη για το είδος των συστημάτων – αμυντικών ή επιθετικών –, τα οποία οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν στη Ρουμανία και την Πολωνία, με τις πτήσεις μεταξύ αυτών των δύο χωρών και μεγάλων ρωσικών πόλεων να είναι διάρκειας λιγότερων των 10 λεπτών.

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει, επιπλέον, ότι «ουδέποτε ήθελε, θέλει και θα επιτρέψει να εμπλακεί σε μία κούρσα εξοπλισμών, αλλά θα το πράξει, αν κριθεί αναγκαίο για τη διασφάλιση της ασφάλειας».


Πηγή