Μία βροχή μας σώζει. Κάτι δεν πάει καλά. Κινδυνεύουν δύο χωριά

πύρινο

Δύσκολες μάχες με την φωτιά, που ξεφεύγει συνεχώς και ανεξέλεγκτα από αυτούς που σχεδιάζουν την κατάσβεση, δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις κατά τα άλλα αναμενόμενες, συνεχείς και μεγάλες αναζωπυρώσεις που τώρα σημειώνονται στα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατάνα. Πλέον απειλείται και τέταρτο χωριό, η Άτταλη. Νέα επιχείρηση εκκένωσης. Κάτι μοιάζει να μην πηγαίνει καθόλου καλά στο σχεδιασμό όλων εκείνων που διευθύνουν πολιτικά και επιχειρησιακά το σβήσιμο της φωτιάς.

Δύσκολη προβλέπεται η νύχτα για τους κατοίκους στο χωριό Πλατανιά στην Εύβοια καθώς το πύρινο μέτωπο της μεγάλης φωτιάς, που παραμένει σε εξέλιξη μετά την αναζωπύρωση το απόγευμα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων.

Περιμετρικά του χωριού δημιουργείται αντιπυρική ζώνη από 6 βαριά ερπιστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.

«Δεν θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή παρά το γεγονός ότι υπάρχει άπνοια στην περιοχή και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί σε ένα δρόμο πολύ πριν το χωριό για να περιμένουν τις φλόγες» δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος που βρίσκεται στο χωριό Πλατανιά. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Βουρδάνος «πρόκειται για μια δύσκολη περιοχή. Η απόφαση για αντιπυρική ζώνη γύρω από το χωριό κρίθηκε αναγκαία καθώς επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Το μέτωπο ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και οι ώρες μέχρι το ξημέρωμα που θα χρησιμοποιηθούν και πάλι εναέρια μέσα ιδιαίτερα πολλές».

Λίγο πριν τις 8.30 το βράδυ έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και σύμφωνα με τον κ. Βουρδάνο «τα 4 αεροσκάφη τα 2 ελικόπτερα έκαναν πάρα πολύ σοβαρή δουλειά, έχουν διασπάσει το πύρινο μέτωπο και το έχουν περιορίσει και μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε μέσα στη νύχτα να ελέγξουμε την κατάσταση».

Σημειώνεται ότι η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κίνηση προς τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατανιάς.

Η φωτιά που ήταν καθηλωμένη μέσα σε μια χαράδρα αναζωπυρώθηκε, περίπου στις 18:00 λόγω των τοπικών ισχυρών ανέμων και πήρε μεγάλες διαστάσεις. Δημιουργήθηκε εκ νέου πύρινο μέτωπο που εκτείνεται μέχρι και τα 5 χιλιόμετρα, ενώ απειλείται το χωριό Πλατάνα. Οι φλόγες φτάνουν τα 20 μέτρα ύψος.

Οι πυροσβέστες εντόπισαν μετά τη χαράδρα δρόμο τον οποίο χρησιμοποιεί η ΛΑΡΚΟ και τους δίνει πρόσβαση να αντιμετωπίσουν τις φλόγες.

Φωτιά στην Εύβοια: Μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στην Πλατάνα -Μέτωπο χιλιομέτρων Φωτιά στην Εύβοια: Μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στην Πλατάνα

Η ύφεση των ανέμων, αργά το απόγευμα, και οι ρίψεις νερού που έκαναν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη (ελληνικά, ιταλικά και ισπανικά) μέχρι τις 20:22 που έγινε η τελευταία ρίψη, έχουν μειώσει το θερμικό φορτίο, έχουν ως συνέπεια η φωτιά να κινείται με μικρότερη ταχύτητα.

Οι επιτελείς της πυροσβεστικής φιλοδοξούν ότι αν επικρατήσουν αυτές οι συνθήκες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά σ’ αυτόν τον δρόμο, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 25 οχήματα της πυροσβεστικής και ένας μεγάλος αριθμός πυροσβεστών.

Φωτιά στην Εύβοια: Μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στην Πλατάνα -Μέτωπο χιλιομέτρων -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτιά στην Εύβοια: Μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στην Πλατάνα «Πρόκειται για παράταξη μάχης» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Ευαγγελίου καθώς βλέπει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο συγκεκριμένο σημείο. Όπως ο ίδιος διαπιστώνει «είναι πολύ δύσκολο τα αεροπλάνα μέσα στην επόμενη ώρα να σβήσουν τελείως το συγκεκριμένο μέτωπο. Αν οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν τους πυροσβέστες με την άπνοια που επικρατεί τώρα, θα μπορέσουν να σταματήσουν το κακό για να μη φτάσει στον πυρήνα του εθνικού δρυμού και να απειλήσει τα χωριά».

Η αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους του χωριού Πλατάνα να απομακρύνουν τα οχήματα τους από τους δρόμους, καθώς θα περάσουν υδροφόρες για να ενισχυθούν τα επίγεια μέσα. Επίσης στελέχη της πολιτικής προστασίας με εκσταπτικά μηχανήματα δημιουργούν αντιπυρική ζώνη στο κάτω μέρος του χωριού Πλατάνια.

Δείτε αποκλειστικό βίντεο από το μέτωπο της φωτιάς στην Πλατάνα:

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε μάλιστα ο ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ Παναγιώτης Σπυρόπουλος από συνομιλίες με πυροσβέστες, η αναζωπύρωση προήλθε από κουκουνάρια του πευκοδάσους που πετάχτηκαν στο ελατόδασος που καίγεται αυτή τη στιγμή.

Συγκλονιστικές εικόνες μέσα από τα Σινούκ του Στρατού
Συγκλονιστικές εικόνες μέσα από τα Σινούκ του ΣτρατούΣημειώνεται πως στο σημείο επιχειρούσαν από το πρωί εναέρια μέσα αλλά με δυσκολία, καθώς η εστία βρισκόταν στο βάθος μιας χαράδρας.

Συγκλονιστικές εικόνες μέσα από τα Σινούκ του Στρατού
Συγκλονιστικές εικόνες της φωτιάς μέσα από τα Σινούκ του ΣτρατούΥπενθυμίζεται πως το χωριό Πλατανιά είναι ένα από τα τέσσερα που εκκενώθηκαν χθες, Τρίτη.

Η φωτιά απειλεί ξανά την Πλατάνα -Αποκλειστικά βίντεο

Όπως μπορείτε να δείτε στα αποκλειστικό βίντεο του iefimerida.gr η φωτιά κατακαίει αυτή τη στιγμή πυκνό πευκόφυτο δάσος βορειοδυτικά της Πλατάνας.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Αντώνη Κόκκινο ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος της περιοχής, το μέτωπο απλώνεται απειλητικά στην περιοχή.

Σώθηκε το χωριό Μακρυμάλλη

Το απόγευμα, λόγω των ανέμων, υπήρξε μια επικίνδυνη αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη και προς στιγμή απειλήθηκαν σπίτια.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις για δεύτερη ημέρα δίνουν οι πυροσβέστες στην Εύβοια -Φωτογραφία: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις για δεύτερη ημέρα δίνουν οι πυροσβέστες στην Εύβοια

Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί στο χωριό, που εκκενώθηκε χθες από τους κατοίκους.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί στο χωριό Μακρυμάλλη -Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί στο χωριό Μακρυμάλλη «Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Παραμένουμε όλοι στις θέσεις μας μέχρι να σταματήσει να καίει και το τελευταίο αποκαΐδι» υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Καρακάντζας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

Κάτοικος της Εύβοιας προσπαθεί να απομακρύνει τα οικόσιτα ζώα του -Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
Κάτοικος της Εύβοιας προσπαθεί να απομακρύνει τα οικόσιτα ζώα του

Ο ίδιος σημειώνει πως «η Πυροσβεστική προσπαθεί να αντικαταστήσει το προσωπικό που έχει συμπληρώσει πάνω από 36 ώρες στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά διατηρεί την ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε συμβαίνει, κυρίως να περιχαρακωθεί η φωτιά στα εξωτερικά της σημεία για να μην κινδυνεύουν οικισμοί από πιθανή επέκταση».

Υποψίες για εμπρησμό -Ενδείξεις αναζητά η Πυροσβεστική

Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζουν εξαντλητικά οι ανακριτικές αρχές της πυροσβεστικής για τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια που κατακαίει την περιοχή Μεσσαπίων-Δίρφυος από τις 3 τα χαράματα της Τρίτης.

Από τις πρώτες στιγμές που ξέσπασε η πυρκαγιά εκτός από τις μονάδες πυρόσβεσης, πήγε στην Εύβοια και ειδικό κλιμάκιο εγκλημάτων εμπρησμού του πυροσβεστικού σώματος.

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν για δεύτερη ημέρα τα εναέρια μέσα Ελλάδας-Ιταλίας-Ισπανίας
Μάχη με τις φλόγες έδωσαν για δεύτερη ημέρα τα εναέρια μέσα Ελλάδας-Ιταλίας-Ισπανίας

Οι ανακριτικές αρχές έχουν πάρει μέχρι στιγμής 25 καταθέσεις από κατοίκους και από την πρώτη στιγμή υπήρχαν υπόνοιες κατοίκων για εμπρησμό.

Το δύσβατο της περιοχής καθώς και η ώρα που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά, ενισχύουν την καχυποψία προς αυτή την κατεύθυνση. Ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Φάνης Σπανός έδειξαν να προσανατολίζονται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις – πολύ περισσότερο αποδείξεις – για το σενάριο του εμπρησμού. Οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής μάλιστα, αναζήτησαν και τα ίχνη ενός 32χρονου ο οποίος είχε καταδικαστεί για εμπρησμό στην ίδια περιοχή πέρσι, το 2018. Πρόκειται για έναν ντόπιο ο οποίος είχε κατηγορηθεί για έναν εμπρησμό και όπως ο ίδιος είχε υποστηρίξει το είχε κάνει για να εκδικηθεί μια σερβιτόρα και έναν συγχωριανό του που τον κορόιδευαν. Δικάστηκε, καταδικάστηκε και αποφυλακίστηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Κάτοικοι και πυροσβέστες στη μάχη της πυρόσβεσης -Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
Κάτοικοι και πυροσβέστες στη μάχη της πυρόσβεσηςΣύμφωνα με ρεπορτάζ του Open tv πάντως, κάτοικοι είναι πεπεισμένοι ότι ανθρώπινο χέρι έβαλε την πυρκαγιά στην Εύβοια. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ τα ξημερώματα της Τρίτης, ένα ή και δύο άτομα, κινήθηκαν με ΙΧ στο δάσος, ανάμεσα στα χωριά Σταυρός και Μακρυμάλλη και έβαλαν τρεις εστίες φωτιάς. Στη συνέχεια εξαφανίστηκαν από την περιοχή.

Η χαράδρα όπου εκδηλώθηκε η μεγάλη αναζωπύρωση στην Κεντρική Εύβοια
Η χαράδρα όπου εκδηλώθηκε η μεγάλη αναζωπύρωση στην Κεντρική ΕύβοιαΑπό την έρευνα που έχουν κάνει στα σημεία όπου μπήκαν οι φωτιές από το χέρι του εμπρηστή δεν έχουν βρεθεί ευρήματα, δηλαδή γκαζάκια η μπουκάλι με εύφλεκτο υλικό και θεωρούν πως αυτός που έβαλε την πυρκαγιά την έβαλε είτε με αναπτήρα, είτε με σπίρτα, είτε με κάποιο στουπί , συνεχίζουν όμως τις έρευνες μήπως και βρεθεί κάτι.

Οι φλόγες γλείφουν σπίτια για δεύτερη ημέρα -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ
Οι φλόγες γλείφουν σπίτια για δεύτερη ημέρα

Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της καταστροφής το σύνολο των φορέων εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει η πλήρης αποτίμηση της οικολογικής καταστροφής. Οι ίδιοι μιλούν για ανυπολόγιστη ζημιά σ’ ένα συμπαγές πευκοδάσος που καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.000 στρέμματα, ενώ ο διευθυντής Δασών της Εύβοιας κάνει λόγο για 25.000 έως 28.000 στρέμματα.

Τουλάχιστον 25.000 στρέμματα καμένα

Ο Αθανάσιος Ξηρογιάννης, διευθυντής Δασών Ευβοίας, χαρακτήρισε τη φωτιά στην Εύβοια ως ένα πολύ δύσκολο συμβάν. «Είμαστε όλοι έξω από χθες. Οι αρμόδιοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να περιορίσουν τα μέτωπα», ανέφερε αρχικά.

Μάλιστα δίνοντας την έκταση της καταστροφής μίλησε για 25.000 με 28.000 καμμένα στρέμματα δάσους. Ωστόσο επεσήμανε πως «δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι. Θα έχουμε πλήρη εικόνα μετά την αντιμετώπιση του φαινομένου», σημειώνει ο κ. Ξηρογιάννης.

Βίντεο που δείχνουν την καταστροφή στην Εύβοια

Στο οδοιπορικό στα βίντεο που ανέβασε το «Adventure Evia» στο Facebook καταδεικνύονται οι εικόνες της μεγάλης καταστροφής.

Δεν υπάρχει κάτι να έχει μείνει όρθιο εδώ… 😢🔥🌲

Gepostet von Adventure Evia am Dienstag, 13. August 2019

Δεξιά και αριστερά από το δρόμο υπάρχουν καμένα, παντού στάχτη, δέντρα καπνίζουν, ενώ παντού μυρίζει η οσμή από τα αποκαΐδια.


Πηγή