Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος, «βουτιά» μετά την υποτίμηση του γουάν

AP Photo/Mark Schiefelbein

Κλιμακώνεται εκ νέου η εμπορική αντιπαράθεση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, προκαλώντας βαθιές απώλειες στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.
Χθες Δευτέρα η Κίνα επέτρεψε στο νόμισμά της, το γουάν, να υποτιμηθεί πέρα από το όριο του επτά προς ένα δολάριο, καθιστώντας τις κινεζικές εξαγωγές φθηνότερες και συνεπώς ανταγωνιστικότερες στην παγκόσμια αγορά.
Η υποτίμηση ήλθε λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προανήγγειλε την επιβολή δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα ετήσιας αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Αντιδρώντας στην υποτίμηση του γουάν, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε επίσημα την Κίνα ως «χειραγωγό νομίσματος», ανακοινώνοντας πως θα συνομιλήσει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την εξουδετέρωση αθέμιτων πλεονεκτημάτων.
Η κίνηση είναι πρωτίστως συμβολική, καθότι η Ουάσιγκτον ήδη χρεώνει δασμούς σε μεγάλο όγκο κινεζικών εξαγωγών, όμως έχει σημασία διότι ουσιαστικά καθιστά σαφές στις αγορές ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για νέο γύρο φορολόγησης κινεζικών αγαθών.
Η αναζωπύρωση της κόντρας ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη έχει προκαλέσει χάος στις αγορές από χθες, διαψεύδοντας προγενέστερες ελπίδες πως οι δύο πλευρές θα διευθετήσουν σύντομα τις διαφορές τους.
Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν με πτώση που άγγιξε το 3%, ενώ ο Nasdaq είχε ακόμα χειρότερη επίδοση, χάνοντας το 3,47% της αξίας του.
Εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, που βασίζονται ιδιαίτερα στο διεθνές εμπόριο και στις παγκόσμιες αλυσίδες τροφοδοσίας, ήταν ανάμεσα στους μεγαλύτερους ζημιωμένους.
Είχαν προηγηθεί βαθιές πτώσεις στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο, ενώ στο «κόκκινο» είχαν κλείσει οι μεγάλες ασιατικές αγορές, οι οποίες υφίστανται πίεση και σήμερα.


Πηγή