Ινδία-Πακιστάν: Οξύνεται η ένταση, λόγω Κασμίρ

ινδία

Οξύνεται επικίνδυνα η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, μετά από την απόφαση της ινδικής κυβέρνησης για κατάργηση της περιορισμένης αυτονομίας του Κασμίρ.

Το προεδρικό διάταγμα της ινδικής κυβέρνησης προβλέπει την ενσωμάτωση στην Ινδία των περιοχών Τζαμού και Κασμίρ, η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων του οποίου αποτελείται από μουσουλμάνους και αποτελεί “μήλο της έριδος” μεταξύ των δύο χωρών.

Το Πακιστάν ανακοίνωσε την απέλαση του Ινδού πρέσβη από το Ισλαμαμπάντ και την ανάκληση του δικού του πρέσβη από το Νέο Δελχί. Επίσης, ανέστειλε το διμερές εμπόριο, σε μια κίνηση που είναι κυρίως συμβολική, μιας και οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών -που έχουν ήδη εμπλακεί σε τρεις πολέμους, οι δύο από τους οποίους για το θέμα του Κασμίρ- παρέμεναν περιορισμένες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας σημείωσε πως η ανάκληση της αυτονομίας του ινδικού Κασμίρ είναι «απολύτως εσωτερική υπόθεση», ενώ ο Ινδός πρωθυπουργός Ν. Μόντι δήλωσε πως προχώρησε σε αυτή την ενέργεια για να το απελευθερώσει «από την τρομοκρατία και τα αποσχιστικά κινήματα».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σ. Μ. Κουρέσι δήλωσε ότι η χώρα του «δεν εξετάζει μια στρατιωτική επιλογή», όσον αφορά τη διένεξη για το Κασμίρ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το Πακιστάν «επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να απαντήσει» σε οποιαδήποτε ινδική επίθεση.


Πηγή