Η Κίνα διακόπτει τις αγορές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ

κίνα

Και ετοιμάζει αναδρομικούς δασμούς

Μέτρα σε βάρος των ΗΠΑ υιοθετεί το Πεκίνο, εν μέσω της συνεχιζόμενης εμπορικής διαμάχης ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά τον νέο γύρο δασμών που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σταματούν να αγοράζουν αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ οι κινεζικές επιχειρήσεις, ενώ το Πεκίνο εξετάζει την επιβολή δασμών σε όλα τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα που έχουν αγοραστεί μετά τις 3 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Νωρίτερα σήμερα, το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές, μετέδωσε ότι το Πεκίνο ζήτησε από κρατικές επιχειρήσεις να αναστείλουν τις εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.

Παράλληλα, κινεζικά ΜΜΕ μεταξύ των οποίων και το Xinhua, μετέδιδαν πληροφορίες για το ενδεχόμενο επιβολής νέων δασμών σε αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, την 1η Αυγούστου, ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το Πεκίνο να προειδοποιεί ότι είναι έτοιμο να λάβει αντίμετρα.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα γνώρισαν ισχυρές απώλειες, εν μέσω των ανησυχιών για την κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε «βουτιά» 2,3%, ενώ μαζικό ξεπούλημα καταγράφεται και στο ταμπλό της Wall Street, όπου ο βιομηχανικός Dow Jones και ο S&P 500 χάνουν 2,8% και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 3,4%.


Πηγή