Ευρωπαϊκή «επιχείρηση πειθούς» από Μητσοτάκη για μείωση των πρωτογενών

Σε ευρωπαϊκή "επιχείρηση πειθούς" αποδύεται το αμέσως επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης, αλλά και την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της χώρας με απώτατο στόχο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο πρωθυπουργός στις 22 Αυγούστου θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, στις 29 θα είναι στο Βερολίνο για συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, στις 2 Σεπτεμβρίου πετά για Άμστερνταμ για συνομιλίες με τον Μαρκ Ρούτε, ενώ από τις 23 Σεπτεμβρίου θα είναι στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ αλλά και για σειρά επαφών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και έπειτα, έχοντας ως ισχυρό "χαρτί" τη θετική πορεία της οικονομίας, αλλά και την εμπιστοσύνη που έχουν αρχίσει να δείχνουν στη χώρα μας οι αγορές με την απόδοση των ομολογιακών τίτλων σε ιστορικά χαμηλά.
Όπως τονίζει το Μαξίμου, η βελτίωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας στις αγορές επηρεάζει θετικά την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που ενισχύει τα επιχειρήματά για μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα κάτω του 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Επίσης, σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μας είναι η δυνατότητα να προσμετρούνται στον κατά πρόγραμμα ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος τα έσοδα από ANFAs και SMPs (κέρδη από ελληνικά ομόλογα ευρωτραπεζών), εξέλιξη από την οποία το πλεόνασμα θα μπορούσε να κερδίσει 0,6% του ΑΕΠ.
Επίσης, από Σεπτέμβριο έρχονται και τα πρώτα νομοσχέδια που θα αφορούν το αναπτυξιακό πλαίσιο και φόρους και θα δώσουν το "μεταρρυθμιστικό στίγμα" της κυβέρνησης.
Βασική προτεραιότητα είναι για την κυβέρνηση η εφαρμογή σαρωτικών φορολογικών μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη τους στους στους Financial Times o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σχεδιάζει "μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα έχει τετραετή ορίζοντα και θα επιταχύνει την ανάπτυξη".
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΘ, το βασικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός, χωρίς ακόμα να έχουν συζητηθεί επιμέρους σημεία, θα είναι το αναπτυξιακό πλάνο της χώρας όχι βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα.
Σημειώνεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται στην Αθήνα και ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, ενώ οι διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα έχουν ήδη ξεκινήσει προκειμένου να εξεταστεί το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2020.


Πηγή