Επιβεβαιώνει εμμέσως ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έμειναν αναξιοποίητα κοινοτικά κονδύλια

Shutterstock

Επιβεβαιώνει εμμέσως ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευμα της Καθημερινής, σύμφωνα με το οποίο έμειναν αναξιοποίητα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης από το σύνολο των 19,7 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί στην χώρα μας για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχουν εκταμιευθεί μόλις 4,9 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει απορροφηθεί μόνο το 25%.
Έτσι, αν και η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες ανάγκες για επενδύσεις, είναι μόλις στην 19η θέση στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων μεταξύ των 28 κρατών της ΕΕ.
Υπάρχουν έργα, τα οποία έχουν βαλτώσει, όπως αυτά της διαχείρισης αποβλήτων αλλά και δράσεων για την επιχειρηματικότητα, γεγονός που ανάγκασε τον Ευρωπαίο επίτροπο Γιοχάνες Χαν να προειδοποιήσει με επιστολή του για τον κίνδυνο απώλειας πόρων.
Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι όταν ανέλαβε ο το 2015 την εξουσία, είχε να ξεπεράσει σημαντικά εμπόδια στη διαχείριση του ΕΣΠΑ – όπως πάγωμα κονδυλίων αναπτυξιακού νόμου λόγω διαφθοράς – και κατάφερε με σκληρή δουλειά να ξεπεράσει τα προβλήματα και να φτάσει σε πλήρη ενεργοποίηση των προγραμμάτων.
Επισημαίνει ακόμα ότι επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης δεν υπήρξε απώλεια κοινοτικού χρήματος.
Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση καθιστά τη σημερινή κυβέρνηση αποκλειστικά υπεύθυνη αν χαθεί έστω και ένα ευρώ κοινοτικών πόρων, καλώντας τους υπουργούς να αξιοποιήσουν προς όφελος της ελληνικής οικονομίας την πολύ σημαντική παρακαταθήκη που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.


Πηγή