Αύξηση εσόδων με λιγότερους τουρίστες

INTIME NEWS / ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Τα έσοδα από τον τουρισμό το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, παρά την ελαφρά μείωση των αφίξεων, όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου τα έσοδα ανήλθαν σε 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 15,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο υπερκαλύφθηκε η όποια απώλεια προέκυψε από την πτώση 0,5% που καταγράφηκε στον αριθμό των τουριστών.
Η καλή πορεία των εσόδων πηγάζει από το γεγονός ότι ο μέσος επισκέπτης αύξησε την δαπάνη που κάνει στην χώρα μας κατά σχεδόν 16% ανά ταξίδι.
Κύριος παράγοντας ήταν η αύξηση των εισπράξεων κατά 15,7% από τουρίστες που προέρχονται από χώρες της ευρωζώνης – παρά το γεγονός ότι τα έσοδα από γερμανούς επισκέπτες παρουσίασαν μικρή πτώση.
Η απώλεια «γερμανικών» ευρώ αντισταθμίστηκε από την αύξηση της δαπάνης από γάλλους επισκέπτες, η οποία ξεπέρασε το 32%. Παράλληλα, σχεδόν κατά ένα τέταρτο αυξήθηκαν τα έσοδα από τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άνοδος 7,3% διαπιστώθηκε στις δαπάνες από Βρετανούς.
Παρά τους φόβους για άτακτο Brexit και την σταδιακή αποδυνάμωση της λίρας οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν άνοδο κατά 4%, ξεπερνώντας το 1,1 εκατομμύριο ταξιδιώτες.


Πηγή