Ανακοίνωση καγκελαρίας για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο

INTIME

Tην πρώτη του συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ ως πρωθυπουργός της Ελλάδας θα έχει την άλλη Πέμπτη στο Βερολίνο ο κ. Μητσοτάκης, με απώτατο στόχο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, με την καγκελαρία να προβαίνει την Παρασκευή σε επίσημη ανακοίνωση για την επίσκεψη.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, η Άνγκελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό με στρατιωτικές τιμές στην καγκελαρία την (άλλη) Πέμπτη στις 12μμ (1 μμ ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι συζητήσεις «θα επικεντρωθούν σε διμερείς σχέσεις, θέματα οικονομικής πολιτικής και Ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα».
Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μέρκελ έχουν αναπτύξει ήδη διαπροσωπική σχέση πάντως, καθώς είχαν συναντήσεις στο περιθώριο Συνόδων Κορυφής της ΕΕ και σε συνόδους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Όσον αφορά την καγκελάριο, στις 19 Ιουλίου είχε κάνει μια προσεκτική δήλωση. Είχε αναφέρει μεν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «έκπτωση» αναφορικά με το χρέος επειδή άλλαξε η κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά είχε προσθέσει ότι όλα εξαρτώνται από τα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, τα γερμανικά ΜΜΕ εκφράζονται ιδιαίτερα θετικά για την κυβέρνηση, και ειδικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει παρουσιαστεί και σαν πρωθυπουργός «θαύμα» για τους γρήγορους ρυθμούς της. Επομένως, τονίζεται από αναλυτές ότι το κλίμα στο Βερολίνο είναι θετικό για την Αθήνα, και βοηθάει σε ένα από τα κεντρικά αιτήματα του κ. Μητσοτάκη όπως η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Κατά τη συνάντηση θα τεθούν επίσης θέματα επενδύσεων γερμανικών επιχειρήσεων στη χώρα μας και το προσφυγικό. Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ μάλιστα, σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιώργο Κουμουτσάκο.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, κάτι που επισήμανε και ο κ. Μακρόν στις δικές του δηλώσεις. Κατά τη συνάντησή τους, που διήρκεσε πάνω από 1,30 ώρα και πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, οι δύο άνδρες είχαν ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα (προκλήσεις για τη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, κλιματική αλλαγή, Τουρκία κλπ).


Πηγή