Στα μαχαίρια ΗΠΑ με Γερμανία. Πληρώστε, αλλιώς παίρνουμε βάσεις και φεύγουμε!

βάσεις

Έξαλλοι φαίνεται να είναι στις ΗΠΑ με τη ραθυμία των Γερμανών να αυξήσουν το budget των ενόπλων δυνάμεων τους πάνω από 2% του ΑΕΠ αλλά και να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση, αφού πρόσφατα έριξαν “χυλόπιτα” στις ΗΠΑ για περιπολίες στα στενά του Ορμούζ εναντίον Ιράν.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρένελ προχώρησε σε ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις εναντίον του Βερολίνου σχετικά με την άρνησή του να αυξήσει το budget των αμυντικών δαπανών.

«Είναι πραγματικά προσβλητικό να περιμένει κανείς ότι ο Αμερικανός φορολογούμενος θα εξακολουθήσει να πληρώνει για περισσότερους από 50.000 στρατιώτες στη Γερμανία, αλλά οι Γερμανοί να χρησιμοποιούν το εμπορικό τους πλεόνασμα για εσωτερικούς σκοπούς», δήλωσε ο κ. Γκρενέλ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa),

O Αμερικανός πρεσβευτής όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση της Αμερικανίδας πρεσβευτού στην Βαρσοβία Τζορτζέτ Μποσμπέικερ, ότι η Πολωνία, «η οποία εκπληρώνει την υποχρέωσή της προς το ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ, ενώ η Γερμανία όχι, θα καλωσόριζε με χαρά στρατιωτικούς των ΗΠΑ οι οποίοι σήμερα σταθμεύουν στην Γερμανία», δήλωσε:

«Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δίκιο και η Τζορτζέτ Μοσμπέικερ έχει δίκιο. Πολλοί Πρόεδροι έχουν παρακαλέσει την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να πληρώσει για την ίδια της την άμυνα. Πρόκειται για μια παράκληση η οποία τραβάει εδώ και πολλά χρόνια και πολλές κυβερνήσεις. Τώρα φτάσαμε στο σημείο όπου οι Αμερικανοί και ο Αμερικανός Πρόεδρος πρέπει να αντιδράσουν».

Τα δημοσιονομικά σχέδια της Γερμανίας προβλέπουν ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός του δεύτερου μεγαλύτερου κράτους μέλους του ΝΑΤΟ θα αυξηθεί στο 1,37% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και θα μειωθεί στο 1,24% το 2023.

Οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής του Ντόναλντ Τραμπ από την αρχή της θητείας του.Ο Τραμπ δήλωσε τον Ιούνιο ότι θα μεταφέρει 1.000 στρατιώτες των ΗΠΑ από τη Γερμανία στην Πολωνία, ως αποτρεπτικό παράγοντα για ενδεχόμενη επιθετικότητα από τη Ρωσία.

Στη Γερμανία σταθμεύουν σήμερα περισσότεροι από 35.000 Αμερικανοί στρατιώτες, οι περισσότεροι από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.

Παρ όλα αυτά οι Γερμανοί συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα, με τη γερμανική κυβέρνηση να αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, και γιατί να μην το κάνουν άλλωστε; Αφού οι δουλειές με τη Ρωσία-τον εχθρό από τον οποίο υποτίθεται πρέπει να προστατευτούν- πάνε μία χαρά, ειδικά τώρα με τον NordStream2.

Aν είναι να ξοδέψουν χρήματα φαντάζει πιο πιθανό να τα ξοδέψουν για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού στρατού που θα ταιριάζει στα μέτρα τους και τις γεωπολιτικές τους βλέψεις κι όχι για να πολεμούν φανταστικούς “εχθρούς” από το Βορά και να κυνηγούν, για να υπηρετήσουν σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ιρανικά πλοία στον Περσικό.

ΗΠΑ και Γερμανία όχι μόνο δεν είναι πλέον σύμμαχοι ούτε απλώς βρίσκονται η μία σε απόσταση από την άλλη, αλλά αντιθέτως ακολουθούν μια τροχιά αντιπαράθεσης, που μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτική σύγκρουση.

Η πάλαι ποτέ ενότητα της Δύσης, έχει καταστεί πλέον παρελθόν και μάλιστα οριστικό. Ένας πολύ διαφορετικός κόσμος πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά κυριαρχεί στον πλανήτη.


Πηγή