Πρώτο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών για την Τουρκία μετά από 17 χρόνια

Presidential Press Service via AP

Το πρώτο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μετά από 17 χρόνια κατέγραψε η Τουρκία τον Ιούνιο, καθώς η αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας έχει οδηγήσει σε παρατεταμένη μείωση των εισαγωγών.
Σε ετήσια βάση το ισοζύγιο, που μετρά τις εμπορικές και κεφαλαιακές ροές, ήταν πλεονασματικό κατά 538 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα.
Πρόκειται για εντυπωσιακή μείωση σε βάθος δωδεκαμήνου, καθώς τον περσινό Ιούνιο η Τουρκία είχε έλλειμμα που ξεπερνούσε τα 57 δισεκατομμύρια δολάρια.
Είναι το πρώτο ετήσιο πλεόνασμα που καταγράφεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από τότε που ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία το 2002, ως πρωθυπουργός τότε.
Η θητεία του κ. Ερντογάν έχει χαρακτηριστεί από ταχύτατη ανάπτυξη με πυλώνες τον φθηνό δανεισμό και τις μεγάλες εισροές επενδύσεων και αγαθών από το εξωτερικό. Αυτό οδήγησε την οικονομία σε απότομη ύφεση στα τέλη του προηγούμενου έτους, καθώς η πτώση της λίρας κατέστησε τις εισαγωγές ακριβότερες και διόγκωσε το κόστος του δανεισμού σε ξένο νόμισμα.
Ωστόσο, η εξουδετέρωση του συγκεκριμένου ελλείμματος δεν είναι πανάκεια.
Τα δεδομένα της κεντρικής τράπεζας καταδεικνύουν πως η εξισορρόπηση οφειλόταν πρωτίστως σε μείωση των εισαγωγών κατά περίπου 19% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόλις κατά 4% το ίδιο διάστημα.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως παρά την βελτίωση του ισοζυγίου οι εξαγωγές δεν έχουν αντικαταστήσει την ανάγκη για εισαγωγές ώστε να τονωθεί η οικονομία, άρα το έλλειμμα μπορεί να επανέλθει το επόμενο διάστημα.


Πηγή