Νέα κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Β. Κορέας προκάλεσε o Πομπέο

κρίση

Η πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ότι η Βόρεια Κορέα έχει «συμπεριφορά κράτους-κακοποιού» θα καταστήσει δυσκολότερες τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Τσόου Σον Χούι σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο Πομπέο έκανε λόγο την Τρίτη για «συμπεριφορά κράτους-κακοποιού εκ μέρους της Βόρειας Κορέας», η οποία «δεν μπορεί να αγνοηθεί», τοποθετούμενος σε μια εκδήλωση στην πολιτεία Ιντιάνα.

Το σχόλιο αυτό του Πομπέο ήταν αδικαιολόγητο και προκλητικό, επισήμανε η Τσόου, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Ο Πομπέο έφθασε τόσο μακριά στη φρασεολογία που χρησιμοποίησε, που έκανε πιο δύσκολη την αναμενόμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο ομάδων εργασίας» συνέχισε η ίδια.

Η Τσόου προειδοποίησε ακόμη πως σταδιακά οι προσδοκίες της Πιονγκγιάνγκ σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ μειώνονται και αυτό την αναγκάζει να επανεξετάσει τη στάση της και τα μέτρα που έχει λάβει συνολικά.

«Οι ΗΠΑ καλά θα έκαναν να μη δοκιμάζουν την υπομονή μας με εξοργιστικά σχόλια όπως αυτά, αν δε θέλουν να μετανιώσουν πικρά αργότερα» προειδοποίησε η Τσόου.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας επικρίνει ολοένα και πιο έντονα τον Πομπέο το τελευταίο διάστημα και αφήνει να πλανώνται αμφιβολίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεών της με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Οι διαπραγματεύσεις για να τερματιστούν τα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ ουσιαστικά ανεστάλησαν μετά το φιάσκο της δεύτερης συνάντησης κορυφής του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με το βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, στο Ανόι του Βιετνάμ το Φεβρουάριο.

Οι Τραμπ και Κιμ συναντήθηκαν ξανά τον Ιούνιο στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο και συμφώνησαν οι χώρες τους να ξαναρχίσουν συνομιλίες σε επίπεδο ομάδων εργασίας, κάτι όμως που δεν έχει συμβεί.

Μετά τη σύνοδο του Βιετνάμ η Πιονγκγιάνγκ απαίτησε ο Πομπέο —ο οποίος έχει την υψηλή εποπτεία του διαλόγου— να αντικατασταθεί από κάποιον «ωριμότερο», ενώ ταυτόχρονα εξήρε την αρμονική σχέση που οικοδομούν οι Κιμ και Τραμπ.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε τις προηγούμενες εβδομάδες σε σειρά δοκιμαστικών εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, τη δοκιμή ενός νέου αμερικανικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς και τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας για την ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων στην Ασία.

Οι εξελίξεις αυτές θεωρείται πως περιέπλεξαν αρκετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ.


Πηγή