Τραμπ εφ’ όλης της ύλης: S-400, Τουρκία, ευρώ, Τζόνσον, Β. Κορέα

τραμπ

Σε ερωτήματα που σχετίζονται με όλα τα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συζήτηση που είχε χθες Παρασκευή με δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Δεν κατηγορώ την Τουρκία»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία επειδή αγόρασε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνησή του να την αποβάλει από το πρόγραμμα παραγωγής των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν διευκρίνισε το πότε θα αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα λόγω της αγοράς αυτής από τη Ρωσία, όπως προβλέπεται από τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA), του 2017.

«Το ευρώ δεν τα πάει και τόσο καλά»

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολύ ισχυρό δολάριο ενώ το ευρώ δεν τα πάει και τόσο καλά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέκρινε, επίσης, την Κίνα γιατί το νόμισμά της, το γουάν, είναι πολύ υποτιμημένο.

Ο Τραμπ έχει πολλές φορές υποστηρίξει ότι οι άλλες χώρες ενεργούν κατά τρόπο ώστε να διατηρούν χαμηλά τα νομίσματά τους για να αποκτούν εμπορικό πλεονέκτημα στις αγορές.

Δεν τον ενόχλησαν οι πύραυλοι… της Β. Κορέας

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι δεν τον ενόχλησε η εκτόξευση δύο πυραύλων μικρού βεληνεκούς το πρωί της Πέμπτης από τη Βόρεια Κορέα.

«Θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά είναι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς και πολλοί έχουν τέτοιους πυραύλους… πολύ συνηθισμένοι πύραυλοι», τόνισε ο Τραμπ στη διάρκεια της συζήτησης με τους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, υπογραμμίζοντας εκ νέου την πολύ καλή σχέση που διατηρεί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σε ερώτηση κατά πόσον τον προβλημάτισαν αυτές οι πυραυλικές δοκιμές, απάντησε: «Όχι. Καθόλου», σημειώνοντας ότι ο Κιμ δεν χαρακτήρισε την εκτόξευση προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν είπε προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ. Έχουν τις διενέξεις τους, οι δυο τους. Τις έχουν προ πολλού», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Βόρεια Κορέα και τη Νότια Κορέα.

Συζήτησε με τον «καλό τύπο» Μπόρις Τζόνσον

Ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε, όπως είπε, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα είναι «έξοχος» στο νέο του πόστο, και σημείωσε πως έχουν ήδη ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο «εργάζονται ήδη για εμπορική συμφωνία» για τη μετά Brexit εποχή, η οποία ο ίδιος προανήγγειλε ότι θα είναι «πολύ σημαντική».

«Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε τρεις, τέσσερις ακόμη και πέντε φορές περισσότερα με το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ «εμποδίστηκαν» μέχρι σήμερα να κάνουν περισσότερο εμπόριο με τους Βρετανούς, εξαιτίας της «σχέσης τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Μπόρις Τζόνσον «θα είναι έξοχος πρωθυπουργός, έχει τα προσόντα για αυτό», είπε ο Τραμπ, αποκαλώντας τον Βρετανό πρωθυπουργό «καλό τύπο» και «φίλο», λίγα λεπτά μετά το τέλος της τηλεφωνικής συνομιλίας τους. «Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές», επισήμανε.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο τον είχε ανάγκη εδώ και πολύ καιρό», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είχε ανοιχτά επικρίνει την προκάτοχο του Τζόνσον, Τερέζα Μέι, για τη διαχείριση του Brexit.


Πηγή