Τουρκία: Οι αρχές διέταξαν τη σύλληψη 176 ακόμη στρατιωτικών

συλλήψεις

Τη σύλληψη 176 εν ενεργεία στρατιωτικών που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα πριν από τρία χρόνια, διέταξε η Τουρκία.

Μεταξύ αυτών που μπορεί να συλληφθούν, ανακοίνωσε το γραφείο του επικεφαλής εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, περιλαμβάνονται ένας συνταγματάρχης, δύο αντισυνταγματάρχες, πέντε ταγματάρχες, επτά λοχαγοί και 100 υπολοχαγοί σε μια επιχείρηση που περιλαμβάνει αξιωματικούς από το πεζικό, την αεροπορία και το ναυτικό, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ μουσουλμάνος κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν είναι ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη.

Στη διάρκεια των τριών ετών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί και περιμένουν την δίκη τους και περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και άλλοι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ασκήσει κριτική εναντίον της εκστρατείας καταστολής υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα το πραξικόπημα για να καταστείλει τους αντιφρονούντες.


Πηγή