Τουρκία για Δένδια: Αν συνεχίσει έτσι δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα

ξεμπερδέματα

Το «δεξί χέρι» του Ερντογάν διεμήνυσε πως «η φιλία της Τουρκίας» είναι πολύτιμη

Λυπηρές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «αν συνεχίσει σε αυτό το ύφος, δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ε του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο εκπρόσωπος Ομέρ Τσελίκ σχολίασε και τη συνέντευξη του Νίκου Δένδια στο Euronews για την Τουρκία.

«Στη νέα εποχή θα επιθυμούσαμε να ξεκινήσουμε με δηλώσεις εξωτερικής πολιτικής μέσα σε πνεύμα ανάλογο με αυτό που έδειξε η Τουρκία, όταν έδωσε πρώτη συγχαρητήρια. Την τελευταία περίοδο η ρητορική της κυβέρνησης Τσίπρα ήταν σε μεγάλο βαθμό έντονη και προκλητική. Το ύφος, στο οποίο μίλησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ως υπουργός Εξωτερικών απέχει κατά πολύ από το ύφος που πρέπει να μιλά ένας κρατικός αξιωματούχος. Το ύφος που χρησιμοποίησε δεν είναι ύφος κρατικού αξιωματούχου», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ για να συνεχίσει επικρίνοντας στη συνέχεια τις ενέργειες της Ελλάδας.

«Εμείς βλέπουμε πως η Ελλάδα προβαίνει σε παράνομες ενέργειες, τις οποίες παρουσιάζει ως νόμιμες. Βλέπουμε πως οι νόμιμες πράξεις τις Τουρκίας ενοχλούν την Ελλάδα, η οποία παραπονιέται δεξιά και αριστερά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συμπεριφορές αυτές δεν συνάδουν με το πνεύμα καλής γειτονίας».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος προέβη και σε συστάσεις προς τον Νίκο Δένδια, λέγοντας ότι θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για το ύφος του απέναντι στην Τουρκία.

«Η συμβουλή μου προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών είναι να μην χρησιμοποιεί το ύφος των ακροδεξιών της Ευρώπης. Η φιλία της Τουρκίας είναι ανεκτίμητη, κανένας δεν ζημιώνεται από τη φιλία της Τουρκίας. Το να ξεκινά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με ένα τέτοιο ύφος είναι πολύ λυπηρό. Αν συνεχίσει σε αυτό το ύφος, δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Εμείς φυσικά θα συνεχίσουμε να απαντούμε. Είναι ένα ύφος, για το οποίο θα έπρεπε να ζητηθεί συγνώμη. Δεν θα ήταν καλό να ξεκινά τη θητεία του κατά αυτόν τον τρόπο», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία, τη χαρακτήρισε εκ νέου (μετά και το τουρκικό ΥΠΕΞ) ένα «άτακτο» παιδί, το οποίο ούτε η Ε.Ε. μπορεί να συνετίσει.

«Ακόμη και στην ατζέντα της Ε.Ε. υπάρχει το ζήτημα του άτακτου παιδιού, για το οποίο ούτε εκεί μπορούν να βρουν λύση. Θέλουν να πληρώσουν το τίμημα η ΤΔΒΚ και η Τουρκία. Το γεωτρύπανο Πορθητής στα δυτικά και το Γιαβούζ στα νότια της Καρπασίας συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους. Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι σε θέση να τα προστατεύσουν και να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια εναντίον τους», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος εξέφρασε για άλλη μια φορά την υποστήριξη της Άγκυρας στο ψευδοκράτος.

«Υποστηρίζουμε μέχρι τέλους τις δηλώσεις των Τ/Κ αξιωματούχων, είμαστε δίπλα τους. Αυτοί που προκαλούν ένταση και προβαίνουν σε παράνομες δραστηριότητες είναι η ελληνική και η Ε/κ πλευρά».

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και ο νέος υπουργόςΝίκος Δένδιας.

«Καταδικάζουμε την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας» αναφέρει το ΥΠΕΞ και σημειώνει:

«Η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας.

Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε, για ακόμη μία φορά, την Τουρκία να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».

Η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Πάντως, το πρωί της Τετάρτης και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ασκήσει κριτική στις δηλώσεις του νέου Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. Στην ανακοίνωσή του, μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε τα εξής:

«Όπως είναι ήδη γνωστό, το πλοίο μας Πορθητής ξεκίνησε γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει ανακηρύξει η χώρα μας στα Ηνωμένα Έθνη από τις αρχές Μαΐου στα δυτικά της Κύπρου κατόπιν αδείας που παραχώρησε μεταξύ 2009 και 2012 η κυβέρνησή μας προς τα Τουρκικά Πετρέλαια. Το πλωτό γεωτρύπανό μας, Γιαβούζ, μετέβη επίσης πρόσφατα νότια της χερσονήσου της Καρπασίας και διενεργεί γεωτρήσεις για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων εντός των περιοχών που έχει δώσει σχετική άδεια η ΤΔΒΚ από το 2011 προς τα Τουρκικά Πετρέλαια.

Μας παραξένεψαν οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σε συνέντευξή του σχετικά με τις δραστηριότητες που διεξάγει η χώρα μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στην ανατ. Μεσόγειο. Ο τίτλος ‘Το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης’ ανήκει κυρίως στην Ελλάδα. Από την άλλη, το άτακτο παιδί της Ευρώπης είναι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου, η οποία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και εδώ και χρόνια μαζί με την Ελλάδα σέρνει την ανατολική Μεσόγειο στην αστάθεια. Το γεγονός ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, δεν τους δίνει το δικαίωμα να παραβιάζουν και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Υπό αυτή την έννοια, απορρίπτουμε τόσο τις δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας όσο και των αξιωματούχων της Ε.Ε., οι οποίες χαρακτηρίζουν τις δραστηριότητες της χώρας μας παράνομες. Είναι άλλο ένα παράδειγμα στο ότι αντιμετωπίζουν τους Τουρκοκύπριους, των συνιδρυτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται συνεχώς από το 1963 και έπειτα, σαν να μην υπάρχουν στο νησί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεπικουρεί αυτή την παράνομη συμπεριφορά, επέχοντας ρόλο εταίρου στο παιχνίδι που παίζει το δίδυμο Ελλάδας-Κύπρου πάνω στα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, που είναι συν-ιδιοκτήτες του νησιού. Είναι πλέον σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο αμερόληπτου μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Η Τουρκία, όπως προστατεύει τα δικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού γύρω από το νησί, όσο η ε/κ πλευρά δεν συμπεριλαμβάνει τους Τ/Κ στο μηχανισμό αποφάσεων για το διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων και όσο δεν εγγυάται τα δικαιώματά τους.

Υπό αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τις δηλώσεις των αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, οι οποίες εξέδωσαν νόμιμες και θεμιτές άδειες για γεωτρήσεις του Γιαβούζ».


Πηγή