Τζόνσον: Μπορεί να παραμείνουμε στην τελωνειακή ένωση μέχρι το 2021

τζόνσον

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον παραδέχτηκε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά για δύο χρόνια μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά μέχρι το 2021, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουαλία, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι παραμένει αποφασισμένος για την ολοκλήρωση του Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Διαμήνυσε εξάλλου ότι θα ήταν λάθος της Ε.Ε εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρούσε χωρίς συμφωνία. Όπως τόνισε, «επαφίεται σε εκείνους αν θέλουν να το κάνουμε αυτό».

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δηλώσεις του για Brexit χωρίς συμφωνία εφόσον οι Βρυξέλλες δεν επανέλθουν σε διαπραγματεύσεις, πρότεινε να εφαρμοστεί μια μεταβατική περίοδος μέχρι το 2021, προκειμένου να περιοριστεί η ενδεχόμενη ζημιά στους Βρετανούς πολίτες και επιχειρήσεις.

Η τελωνειακή ένωση εξασφαλίζει το ελεύθερο εμπόριο στην Ε.Ε, ενώ η ενιαία αγορά εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και εργασίας μεταξύ των κρατών μελών.

Τόσο η τελωνειακή ένωση όσο και η ενιαία αγορά βρίσκονται υπό αμφισβήτηση μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών και των υπερμάχων του Brexit.

Η πρόταση της πρώην πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην τελωνειακή ένωση ή την ενιαία αγορά βρήκε αντίθετους τους υπερμάχους του Brexit, οι οποίοι έκαναν λόγο για παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε από την πίσω πόρτα.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις, Ανίκα Μπρέιντχαρτ, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Ντέιβιντ Φροστ – πρόσφατα διορισμένος διαπραγματευτής του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit – θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξάλλου, ο πρόσφατα διορισθείς υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ, δήλωσε την Τετάρτη πριν από το ταξίδι του στη Σύνοδο Κορυφής των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Μπανγκόκ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διευρύνει το επίκεντρο του εμπορίου του, το οποίο βρισκόταν εδώ και πολύ καιρό στην Ευρώπη, και να διαμορφώσει ένα παγκόσμιο δίκτυο εμπορικών δραστηριοτήτων ξεκινώντας από την Ασία.

Το 2016, οι Βρετανοί με δημοψήφισμα ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Πηγή