Ρωσία: Εξετάζει αναφορές για κράτηση των δύο Ρώσων πολιτών στη Λιβύη

κράτηση

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είχε λάβει γνώση αναφορών δυτικών ΜΜΕ σχετικά με την κράτηση δύο Ρώσων πολιτών στην Τρίπολη της Λιβύης, χωρίς να έχει λάβει επίσημη ενημέρωση από τις τοπικές αρχές.
Τις αναφορές για κράτηση δύο Ρώσων πολιτών στη Λιβύη εξετάζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ανέφερε, επικαλούμενο επιστολή από εισαγγελείς της Λιβύης, ότι δύο Ρώσοι υπήκοοι συνελήφθησαν στην Τρίπολη και κατηγορήθηκαν ότι επιδιώκουν να επηρεάσουν τις επερχόμενες εκλογές της χώρας.

Το πρακτορείο ειδήσεων σημείωσε ότι οι Ρώσοι πολίτες προσπάθησαν να οργανώσουν μυστική συνάντηση με τον Σαίφ Ισλάμ Καντάφι, γιο του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι και πιθανό υποψήφιο για την προεδρία της χώρας.

«Δίνουμε προσοχή στις πληροφορίες που εμφανίστηκαν σε διάφορες δυτικές πηγές σχετικά με την κράτηση δύο Ρώσων πολιτών στην Τρίπολη», ανέφερε το υπουργείο.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι επαληθεύει αυτές τις πληροφορίες μέσω των καναλιών του.

«Έχουμε λάβει μέτρα για να τα ελέγξουμε μέσω των κατάλληλων διαύλων», πρόσθεσε το υπουργείο, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε επίσημη κοινοποίηση σχετικά με το θέμα από την πλευρά της Λιβύης.

Στο μεταξύ ο Αλεξάντερ Μάλκεβιτς, επικεφαλής του ρωσικού ιδρύματος για την προστασία των εθνικών αξιών, δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι δύο υπάλληλοι του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένου του κοινωνιολόγου Μαξίμ Σουγκαλέι, τέθηκαν υπό κράτηση στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον Μάλκεβιτς, ως μέλη ερευνητικής ομάδας, ασχολούνταν αποκλειστικά με τη διεξαγωγή κοινωνιολογικών ερευνών. Ο Μαλκέβιτς πρόσθεσε ότι οι δυο υπάλληλοι τέθηκαν υπό κράτηση τον Μάιο, παρόλο που πληροφορίες σχετικά με τη σύλληψή τους εμφανίστηκαν μόνο την Παρασκευή.

Μέσα στην ημέρα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας ποινικής έρευνας υπό τον γενικό εισαγγελέα της Λιβύης, Σαντίκ Σουρ, επιβεβαίωσε ότι οι δύο Ρώσοι υπήκοοι συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα της χώρας τον Μάιο κατηγορούμενοι για προσπάθεια εμπλοκής στις επερχόμενες εκλογές.


Πηγή