Προς συμβιβαστική λύση με την λεγόμενη ειρηνική εγκατάσταση των S-400

εγκατάσταση

Την μέθοδο της ειρηνικής εγκατάστασης επιλέγει σύμφωνα με πληροφορίες ο Ερντογάν για τους S-400 ώστε να αποφύγει πιθανές αμερικανικές κυρώσεις. Αυτό σημαίνει ότι στα πολεμικά αεροσκάφη που πετούν στο βεληνεκές τους, δεν θα ενεργοποιείται ο συναγερμός ότι «κλειδώθηκαν» και απειλούνται με κατάρριψη από τους πυραύλους.

Σε μία συμβιβαστική λύση φαίνεται ότι καταφεύγει ο Ερντογάν όσον αφορά στους ρωσικούς S-400, με πρόθεση να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις. Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, μία νέα φόρμουλα εναντίων των αμερικανικών κυρώσεων για τη χρήση των S-400, οι οποίοι θα παραδοθούν εντός 10 ημερών, βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Μέσω της λεγόμενης «ειρηνικής εγκατάστασης» των πυραύλων, αυτοί θα είναι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή, αλλά ουσιαστικά θα ενεργοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις αυξημένων περιφερειακών απειλών ή πολέμου.

«Η φόρμουλα η οποία ονομάζεται ειρηνική εγκατάσταση έχει στόχο να βρεθεί η μέση λύση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. Με τον τρόπο αυτό οι S-400 θα είναι σε ετοιμότητα. Όμως δεν θα λειτουργούν παρά μόνο στην περίπτωση που διεξάγονται μεγάλες ασκήσεις, ή όταν γίνονται εργασίες συντήρησής τους», σημειώνει το ρεπορτάζ του NTV.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο της συνόδου των G20 στην Οσάκα, όπου είχαν μία ιδιαίτερα φιλική συζήτηση. Επιρρίπτοντας ευθύνες στον Μπ. Ομπάμα για την αγορά των ρωσικών πυραύλων (και γιατί δεν επέλεξαν το αμερικανικό σύστημα Patriott) ο πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε πιο διαλλακτικός στο ζήτημα των αμερικανικών κυρώσεων.

Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία παραμένει ακόμα ανοιχτό.


Πηγή