Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε το τέλος των συζητήσεων για συγκυβέρνηση με Podemos

σάντσεθ

Σοσιαλιστές και Podemos στην Ισπανία οδηγήθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους ξανά σε αδιέξοδο ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι συνομιλίες του με τους Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης απέτυχαν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τερματίστηκαν οι συνομιλίες μιλώντας στο ραδιόφωνο Cadena Ser, σχολιάζοντας πως μια θετική ψήφος των Podemos θα ήταν υποκριτική.

Οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ κέρδισαν τις εκλογές του Απριλίου, αλλά δεν πέτυχαν απόλυτη πλειοψηφία και στράφηκαν προς τους Podemos για υποστήριξη.

Η ηγεσία των Podemos υποστήριξε ότι θα συμμετείχε σε έναν συνασπισμό αλλά την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησε την ψήφο του κόμματος για μια τέτοια κίνηση το οποίο απέρριψε το ενδεχόμενο.

Το ισπανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει την ερχόμενη Τρίτη για το αν θα υποστηρίξει τον Σάντσεθ ως πρωθυπουργό σε μια ψηφοφορία που θα μπορούσε να θεωρηθεί ψήφος εμπιστοσύνης,

Αν αποτύχει να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία, θα διεξαχθεί δεύτερη ψηφοφορία σε δύο ημέρες, και θα χρειαστεί απλή πλειοψηφία για να σχηματίσει μια μειοψηφική κυβέρνηση.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ κέρδισε 123 έδρες τον Απρίλιο, αλλά απείχε πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των 350 εδρών.


Πηγή