Οι πολιτικές αναμετρήσεις στα χρόνια της κρίσης

Την τελευταία δεκαετία υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της στη ζωή όλων, το πολιτικό σκηνικό άλλαξε πολλαπλά. Κάποιοι αδιαφιλονίκητοι πρωταγωνιστές για δεκαετίες, όπως το ΠΑΣΟΚ, έφτασαν σε μονοψήφια ποσοστά. Νέα κόμματα έκαναν την εμφάνισή τους ή παλαιά ενδύθηκαν νέα στολή. Και βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που στις αρχές της δεκαετίας αγωνιζόταν να μπει στη Βουλή, έγινε κυβέρνηση. Η μετακίνηση βουλευτών και πολιτευτών από κόμμα σε κόμμα, από εξαίρεση είναι πλέον καθημερινότητα, ενώ οι πολίτες σταδιακά δείχνουν όλο και μεγαλύτερη αδιαφορία όπως δείχνουν τα ποσοστά αποχής που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση αυξάνονται.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Στο διάγγελμά του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα ήθελε να σύρει τη χώρα σε μακρά προεκλογική περίοδο, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, δεδομένης της άρνησης της αντιπολίτευσης να συναινέσει στην επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια ως Προέδρου Δημοκρατίας, λίγους μήνες αργότερα τον Φεβρουάριο του 2010.
Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 4 Οκτωβρίου και το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου πέτυχε σαρωτική νίκη κερδίζοντας ποσοστό 43,92% και 160 έδρες έναντι 33,47% της Νέας Δημοκρατίας του Κώστα Καραμανλή που πέρασε στην αντιπολίτευση με 91 έδρες.
Επτά μήνες αργότερα, στις 24 Απριλίου 2010, νέος ακόμα πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελλόριζο απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, ανακοινώνοντας την προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Τον Νοέμβριο του 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτήθηκε και ακολούθησε η κυβέρνηση Παπαδήμου με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ, το οποίο στη συνέχεια απέσυρε τη στήριξη έως τις 16 Μαΐου 2012 οπότε και προκηρύχθηκαν εκλογές (διενεργήθηκαν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου).
Στις εκλογές αυτές η Νέα Δημοκρατία με πρόεδρο τον Αντώνη Σαμαρά αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 18,85%, ενώ στη δεύτερη θέση ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 16,78%. Το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο πέφτει στο 13,18%. Στη Βουλή εισέρχονται επίσης εκτός από το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΛ με ποσοστό 10,61%, η Χρυσή Αυγή και η Δημοκρατική Αριστερά.
Τον Ιούνιο, μετά την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης πραγματοποιούνται εκ νέου εκλογές. Αυτή τη φορά η Νέα Δημοκρατία αυξάνει σημαντικά το ποσοστό της στο 29,66%, ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση και μάλιστα κοντά στο πρώτο κόμμα με ποσοστό 26,89%, ενώ το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ πέφτει περίπου κατά μία μονάδα. Συγκροτείται η κυβέρνηση Σαμαρά η οποία στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ (μέχρι τον Ιούνιο του 2013, οπότε η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε).
Οι πρόωρες του 2015
Λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση Σαμαρά προκηρύσσει πρόωρες εκλογές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 25 Ιανουαρίου 2015 όπου αναδείχθηκε πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 36,34%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 27,81%, ενώ τρίτο κόμμα παρέμεινε η Χρυσή Αυγή με 6,28%.
Στη Βουλή εισέρχεται επίσης το ΠΟΤΑΜΙ, ένα νέο κόμμα με πρόεδρο τον Σταύρο Θεοδωράκη, με ποσοστό 6,05%, το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΛ, ενώ το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο σημειώνει ιστορικό χαμηλό με ποσοστό 4,68%. Συγκροτείται κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Μετά την εξάμηνη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία κατέληξε σε αποτυχία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου 2015, ρωτώντας τον λαό αν συμφωνεί να… συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους στην υπογραφή μνημονίου. Το «ΟΧΙ», το οποίο υπερασπίζεται ο πρωθυπουργός κερδίζει με ποσοστό 61,31% και ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει πρόωρες εκλογές που διενεργούνται στις 20 Σεπτεμβρίου 2015 (υπηρεσιακή κυβέρνηση Βασιλικής Θάνου).
Είναι αξιοσημείωτο ότι το ποσοστό αποχής των πολιτών από την εκλογική διαδικασία έφθασε το 43,84% σε σχέση με το 36,06% που ήταν μόλις τον προηγούμενο Ιανουάριο. Σε αυτές τις εκλογές πρώτο κόμμα αναδείχθηκε και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ με ελαφρά μειωμένο ποσοστό (35,46%) κερδίζοντας 145 έδρες. Ετσι, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ που καταφέρνουν να μπουν στη Βουλή με ποσοστό 3,69%. Δεύτερο κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία με πρόεδρο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ τρίτη παραμένει η Χρυσή Αυγή. Εισέρχεται στη Βουλή για πρώτη φορά η Ενωση Κεντρώων με ποσοστό 3,44%, ενώ η νεοϊδρυθείσα Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και
Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία) κερδίζει ποσοστό 6,29%.
Πηγή: kathimerini.gr


Πηγή