Νέο ράλι στην αγορά ελληνικών ομολόγων

ΑΡ Ρhoto

Ράλι στην αγορά των ελληνικών ομολογιακών τίτλων (βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων) καταγράφεται την Τρίτη, τόσο λόγω του γενικότερου ευνοϊκού κλίματος στην αγορά των ομολόγων της ευρωζώνης, όσο και επειδή οι αγορές προεξοφλούν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου και αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Περί τη 1μμ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,15% με πτώση της τάξης του 7,58%. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 251 μονάδες βάσης. Νωρίτερα, η απόδοση διαμορφωνόταν στο 2,11%, δηλαδή σε νέο ιστορικό χαμηλό.
Σε ό,τι αφορά το 5ετές ομόλογο η απόδοση διαμορφώνεται στο 1,19% καταγράφοντας πτώση -8,58%. Νωρίτερα διαμορφωνόταν στο 1,17% με πτώση 10,2% και επίσης σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Σημειώνεται πως το 10ετές ελληνικό ομόλογο είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9%, ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%.
Θετική εξέλιξη για την αγορά χαρακτήριζε τις εκλογές η HSBC τονίζοντας πως η ΝΔ θεωρείται από τις αγορές ως περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις, πως η προκήρυξη προώρων εκλογών σημαίνει μικρότερη προεκλογική περίοδο κι έτσι περιορίζεται η αβεβαιότητα και το περιθώριο δημοσιονομικού εκτροχιασμού και οι επενδυτές βλέπουν μεγάλη πιθανότητα αυτοδυναμίας ενισχύοντας έτσι την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.
Η Goldman Sachs είχε επισημάνει πως μια νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα ήταν θετική για την εμπιστοσύνη των αγορών και θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και σε ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες θα στηρίξουν παραπέρα την οικονομική ανάπτυξη.
Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια ανά τον κόσμο είναι πιθανό να στραφούν σε αγορές ελληνικών και ιταλικών κρατικών τίτλων, καθώς αυτοί γίνονται διαρκώς ελκυστικότεροι λόγω της υποχώρησης των αποδόσεων, ανέφερε πρόσφατα ο οίκος Nomura.


Πηγή