Μητσοτάκης: Αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική– Η συνάντηση με Αβραμόπουλο

INTIME Photo

Αλλαγές εκ βάθρων στη μεταναστευτική πολιτική έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως κατέδειξε και η απόφασή του για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Παρότι η απόφαση του πρωθυπουργού επικρίθηκε από την αντιπολίτευση, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει παραμένει σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» στο μεταναστευτικό και τίθεται θέμα ασφάλειας στις προσφυγικές ροές, που προέρχονται κυρίως από τα τουρκικά παράλια και εδάφη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί στις 10.30, σύσκεψη στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του κ. Χρυσοχοΐδη στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και το Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στο Καρά Τεπέ για να έχει ιδία αντίληψη των προβλημάτων και των προκλήσεων που υπάρχουν.
Στόχοι της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, χερσαίων και θαλάσσιων, με σύγχρονα τεχνικά μέσα και ενίσχυση των περιπολιών πάντα σε συνεργασία με την ΕΕ, οι ταχύτερες δυνατές διαδικασίες χορήγησης ασύλου, αλλά και άμεση επιστροφή στις χώρες προέλευσης, όσων δεν δικαιούνται άσυλο, η καθιέρωση κλειστών κέντρων προσωρινής πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας με διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, όπου η εξέταση των αιτημάτων ασύλου θα ολοκληρώνεται το πολύ σε έξι εβδομάδες, η εντατικοποίηση των ελέγχων των νομιμοποιητικών εγγράφων σε όλη την επικράτεια και η δημιουργία ειδικών τάξεων υποδοχής στα σχολεία, για την ομαλή ενσωμάτωση στο εκπαιδευτικό σύστημα όσων παιδιών παραμείνουν στην Ελλάδα, ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και μέχρι να είναι εφικτή η επιστροφή τους και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.


Πηγή