Δεν έχουν υποβληθεί ακόμα 2,3 εκατ. δηλώσεις

Το 64% των φορολογικών δηλώσεων έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής και υπολείπονται περίπου 2,3 εκατομμύρια δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 29 Ιουλίου, οπότε εκπνέει η προθεσμία, θα πρέπει να υποβάλλονται ημερησίως περισσότερες από 89.000 δηλώσεις. Συνολικά έχουν υποβληθεί 3.948.984 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 5.494.403 εκκαθαριστικά σημειώματα.
Η διαφορά αυτή (στις υποβληθείσες δηλώσεις και τα εκκαθαριστικά) οφείλεται στο ότι φέτος για πρώτη φορά τα ζευγάρια θα έχουν ξεχωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα. Από την επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτει ότι τρεις στους δέκα φορολογουμένους θα πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018. Συγκεκριμένα, 1.688.032 φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 771 ευρώ κατά μέσον όρο. Aπό τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι έχουν ξεκινήσει να υποβάλλουν δηλώσεις και οι φορολογούμενοι με υψηλότερα εισοδήματα. Από την επεξεργασία των εκκαθαριστικών προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
• Το 30,72% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Οπως προαναφέρθηκε, για 1.688.032 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,04 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τους ανωτέρω φθάνει στα 771 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 29 Νοεμβρίου. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος.
• Το 57,95% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.494.403 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 3.184,140 είναι μηδενικά.
• Για το 11,32% των φορολογουμένων ή 622.231 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 289 ευρώ. Συνολικά, το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 185 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι αρκετοί φορολογούμενοι πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής της δήλωσής τους, θα πρέπει να περάσουν από την εφορία. Συγκεκριμένα, το μητρώο της ΔΟΥ τους θα πρέπει να επισκεφθούν οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όσοι παντρεύτηκαν ή υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης το 2018 αλλά και οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν το 2018 ενοίκια από την εκμίσθωση των ακινήτων.
Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, όσοι παντρεύτηκαν θα πρέπει να δηλώσουν την έγγαμη σχέση, όσοι υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να το δηλώσουν για να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους, ενώ όσοι χώρισαν θα δηλώσουν τη διακοπή της έγγαμης σχέσης για να ακυρωθούν στο ηλεκτρονικό έντυπο της δήλωσης τα στοιχεία της συζύγου ή του συζύγου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει στην εκκαθάριση των δηλώσεων, προκειμένου να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2019. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2019.
Πηγή: kathimerini.gr


Πηγή