Από φθινόπωρο και μετά οι αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα

Πηγή: Twitter - Mário Centeno

Στις επόμενες συνεδριάσεις του Eurogroup παρέπεμψαν ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο και ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί την επανεξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, αποφεύγοντας να τοποθετηθούν όσον αφορά την επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας για αναθεώρηση δημοσιονομικών στόχων.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν σήμερα την τρίτη μετα-Μνημονιακή έκθεση της Κομισιόν, όπου οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν για πιθανή αστοχία στο πρωτογενές πλεόνασμα λόγω των προεκλογικών παροχών της απερχόμενης κυβέρνησης.
Ωστόσο, δεδομένης της εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας, οι περαιτέρω κινήσεις των εταίρων αναμένονται μετά το καλοκαίρι και πιθανώς προς το τέλος του έτους, συμπίπτοντας με τον πρώτο προϋπολογισμό της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη.
Προσερχόμενος ο κ. Σεντένο σημείωσε λιτά πως το Eurogroup θα εξετάσει σήμερα την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τις προκλήσεις που απομένουν, και «θα επιστρέψει» στο τραπέζι με την νέα κυβέρνηση.
Ο κ. Μοσκοβισί από την πλευρά του ανέφερε πως η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους θα γίνει «εν ευθέτω χρόνω» και επί πολύ συγκεκριμένων προτάσεων.
Σημείωσε πως εύχεται κάθε επιτυχία στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσον αφορά την οικονομία και την δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά επαναβεβαίωσε πως η όποια απόφαση για το πρωτογενές πλεόνασμα θα ληφθεί από το Eurogroup, το οποίο άλλωστε έχει θέσει τους στόχους.
Προσέθεσε πως οι εταίροι ήταν ιδιαίτερα συγκεκριμένοι με τις απαιτήσεις που είχαν από την κυβέρνηση Τσίπρα.
Μήνυμα πως η Κομισιόν είναι πολιτικά ουδέτερη και συνεπώς δεν θα συμπεριφερθεί με μεγαλύτερη επιείκεια σε κυβέρνηση ΝΔ έστειλε λίγες ώρες νωρίτερα η εκπρόσωπος των Βρυξελλών, Μίνα Αντρέεβα.
«Πάντοτε έχουμε πολιτική αχρωματοψία», είπε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων.
Σημείωσε πως οι Βρυξέλλες πιστεύουν απόλυτα ότι η νέα κυβέρνηση θα υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος κι ότι η επιτήρηση της Ελλάδας θα συνεχιστεί το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Την εκτίμηση ότι η εκλογική νίκη της ΝΔ ανοίγει τον δρόμο για συμφωνία αμοιβαίου οφέλους μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών εκφράζει η γερμανική επενδυτική τράπεζα Berenberg, σε σημείωμά της.
Η κυβέρνηση της ΝΔ θα διατηρήσει καλές σχέσεις με τους επίσημους πιστωτές, αν και παραμένει προς συζήτηση εάν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, σχολιάζει από την πλευρά της ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.


Πηγή