Απεβίωσε ο βετεράνος της Αριστεράς Παύλος Δίγκλης

παύλος

Απεβίωσε σήμερα το πρωί από ανακοπή καρδιάς ο βετεράνος του συνδικαλιστικού κινήματος και πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, Παύλος Δίγκλης.

Ο Παύλος Μιλτιάδη Δίγκλης, που απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών, ήταν κορυφαίο στέλεχος της Αριστεράς για δεκαετίας, ενώ πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ανανεωτικού Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΑΔΗΣΟΚ) το 1990.

Η κηδεία του θα τελεστεί το ερχόμενο Σάββατο.

Σύντομο βιογραφικό:

Γεννήθηκε το 1931 στην Καρπασία και εντάχθηκε από πολύ μικρή ηλικία στο αριστερό κίνημα. Το 1950 απεβλήθη από το Γυμνάσιο Αμμοχώστου λόγω αριστερής ιδεολογίας, ενώ το 1951 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ. Το 1956 εκλέγηκε στην Κεντρική Επιτροπή και το 1978 στο Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος. Το 1987 εκλέγηκε Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ), διαδεχόμενος τον Ανδρέα Ζιαρτίδη. Διετέλεσε Βουλευτής του ΑΚΕΛ σε δύο θητείες, από το 1981-1991.

Το 1990 αποχώρησε από το ΑΚΕΛ, απόρροια των αλλαγών στα κομμουνιστικά κινήματα μετά την πτώση της ΕΣΣΔ και ίδρυσε μαζί με άλλα στελέχη το Ανανεωτικό Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΑΔΗΣΟΚ), του οποίου ήταν ο πρώτος Πρόεδρος. Είναι συγγραφέας του ιστορικο-πολιτικού βιβλίου «Πικρές Αλήθειες», που ενδιατρίβει στο Κυπριακό πρόβλημα, του βιβλίου «ΑΚΕΛ: Με τόλμη και παρρησία», καθώς επίσης πληθώρας άρθρων και μελετών οικονομικοκοινωνικού, συνδικαλιστικού και πολιτικού περιεχομένου. Ο θανών καταλείπει σύζυγο, δύο κόρες και πέντε εγγόνια.


Πηγή