Τραβάει το σκοινί η Τουρκία: Navtex ανήμερα εθνικών εκλογών στο Καστελόριζο

τουρκία

Στο «κόκκινο» διατηρεί η Τουρκία την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ξεχνώντας κάθε «ευγένεια» επαναλαμβάνει την την προκλητική στάση που επέδειξε την ημέρα των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα και δεσμεύει, εκ νέου την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Ρόδου για άσκηση, αυτή τη φορά την ημέρα των εθνικών εκλογών.

Συγκεκριμένα με την παράνομη NAVTEX 0763/19 που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας, δεσμεύει για τις 7 Ιουλίου, την εν λόγω περιοχή για άσκηση με την χρήση όπλων από τις 12:00 μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι.

Με την ίδια NAVTEX η Τουρκία δεσμεύει την ίδια περιοχή και για τις 9 Ιουλίου από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι.

Η κίνηση αυτή έρχεται μόλις ένα 24ωρο μετά τις άκρως εμπρηστικές δηλώσεις τόσο του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, όσο και του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίες έβαλαν φωτιά στο ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή.

Σύμφωνα, λοιπόν με όσα είπε ο τούρκος πρόεδρος, όσοι δεν εναρμονιστούν με τις επιθυμίες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα τους «μιλήσει με γλώσσα που θα καταλάβουν».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην Κίνα, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του.

Ένα εξ’ αυτών ήταν και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο όπου, σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, η Αγκυρα «κάνει όλα τα νόμιμα βήματα. Κι έτσι θα συνεχίσουμε». Στο σημείο αυτό, όμως, δεν δίστασε έστω κι έμμεσα να επιτεθεί σε Ελλάδα και Κύπρο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «είναι απαράδεκτο να διεκδικούν πράγματα εκεί όσοι δεν έχουν δικαιώματα».

«Αν έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα, τότε κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν και ξέρουμε να το κάνουνε. Είναι απαράδεκτο να διεκδικούν πράγματα εκεί όσοι δεν έχουν δικαιώματα. Άλλωστε και η «νότια Κύπρος» δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ με τη νομιμότητα» είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα hurriyetdailynews.

Παράλληλα, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ε.Ε για την ένταξη της Κύπρου και τόνισε πως «η ελληνοκυπριακή διοίκηση της «νότιας Κύπρου», η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ με ύποπτο τρόπο, τώρα προσπαθεί να εκφοβίσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» με την δύναμη που παίρνει από την Ευρώπη. Η Ε.Ε δεν συμπεριφέρεται έντιμα».

«Στο Μπούργκενστοκ έγινε η μεγαλύτερη αδικία. Η «νότια Κύπρος» εντάχθηκε στην Ε.Ε, ενώ είπε όχι στο δημοψήφισμα, ενώ η «βόρεια Κύπρος» που είπε το ναι δεν εντάχθηκε. H E.E δεν έδωσε και τα χρήματα που έπρεπε να χορηγήσει στην βόρεια Κύπρο. Εμείς πως να πιστέψουμε αυτή την Ε.Ε; Αυτοί δεν είναι έντιμοι. Όλοι τους είναι σφετεριστές. Κι εδώ πάλι τα ίδια κάνουν» πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος σε νέο προκλητικό κρεσέντο εξαπέλυσε απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας πως «ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν και πώς θα το κάνουμε».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του «δεν έχει σημασία για εμάς το τι κάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα. Αν τολμήσουν θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση όπως στο παρελθόν».

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμα πως «όλα τα βήματα μας είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το τι θα κάνει μέσα στην υφαλοκρηπίδα της το αποφασίζει μόνο η Τουρκία. Είναι καθήκον της Τουρκίας, ως εγγυήτρια δύναμη, να προστατέψει τα δικαιώματα της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου’’ και του τουρκοκυπριακού λαού».

Σαφής απάντηση της Κύπρου

Η απάντηση της Κύπρου ήταν άμεση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου να παραπέμπει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση από το Προεδρικό, όπως επισημαίνει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, η τοποθέτηση της Ε.Ε είναι καθαρή και η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπενθυμίζει δε ότι σύμφωνα με το νόμο σε οποιανδήποτε περίπτωση θα διατηρείται στο Εθνικό Ταμείο ποσό πέραν του 50% των συνολικών εσόδων και ως εκ τούτου είναι απολύτως διασφαλισμένα τα όποια δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων.

Τέλος, σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου, ο Πρόεδρος και η κυπριακή κυβέρνηση περιμένει αντί των παραβιάσεων και των απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας να πρυτανεύσει λογική συνεννόησης, ούτως ώστε με τον τερματισμό της έντασης να καταστεί δυνατό να επαναρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.


Πηγή