Το Ιράν απειλεί με κατάληψη βρετανικού τάνκερ

ιράν

Με απειλές ότι θα προχωρήσει σε κατάληψη βρετανικού τάνκερ, εάν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο το οποίο αναχαιτίστηκε χθες στο Γιβραλτάρ δεν αφεθεί ελεύθερο, απαντά το Ιράν.

Μέλη του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού βοήθησαν τις αρχές του Γιβραλτάρ να κατασχέσουν το σούπερ τάνκερ «Grace 1», έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ,, καθώς φέρεται να μετέφερε πετρέλαιο με προορισμό τη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. εις βάρος της Δαμασκού.

Αμέσως μετά, το Ιράν κάλεσε τον Βρετανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη για εξηγήσεις, επιμένοντας ότι πρόκειται για παράνομη πράξη και “ένα είδος πειρατείας”.

«Εάν η Βρετανία δεν απελευθερώσει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, τότε είναι υποχρέωση των ιρανικών αρχών να προχωρήσουν σε κατάληψη βρετανικού τάνκερ», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Μοσέν Ρεζάι, μέλος συμβουλίου του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ.

Σύμφωνα στοιχεία στα οποία είχε πρόσβαση το Reuters, το δεξαμενόπλοιο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο από τις ακτές του Ιράν, αν και τα επίσημα αρχεία αναφέρουν ότι το πετρέλαιο προέρχεται από το γειτονικό Ιράκ.


Πηγή