Καταγγελία για νέα εμπλοκή στο Ελληνικό από Lamda Development

twitter

Για αιφνιδιαστική ανατροπή των όσων είχαν συμφωνηθεί και αντίθεση με το πνεύμα των επανειλημμένων συζητήσεων στις συνεδριάσεων του ΚΣΔ που προηγήθηκαν, κάνει λόγο μέσω ανακοίνωσης της η Lamda Development, στο περιθώριο της δημοσιοποίησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Ιδιαίτερα, η Lamda Development υπογραμμίζει πως η ΚΥΑ υιοθετεί πλήρως τις θέσεις του Υπουργείου πολιτισμού και θέτει σημαντικά εμπόδια όσον αφορά την υλοποίηση και ομαλή εξέλιξη του έργου , ζητώντας ουσιαστικά πριν από την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης να απαιτείται ξεχωριστή έγκριση από το Υπουργείο.
Όπως τονίζει συγκεκριμένα, απαιτεί αδικαιολόγητα και καταχρηστικά , γνωμοδοτήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες όσον αφορά το ύψος των κτιρίων , τις ειδικές κατασκευές και τα έργα υποδομής αλλά και έγκριση από αυτό όσον αφορά όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου.
«Τα ανωτέρω, ουσιαστικά ακυρώνουν τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια ετών και δημιουργούν σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του έργου.
Η Εταιρεία βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων σε Συνέπεια των ανωτέρω και έπειτα από 4,5 έτη προσπαθειών και συνεννοήσεων η απόφαση που εκδόθηκε, καθιστά την επένδυση μετέωρη για αόριστο διάστημα, πέρα από το ότι στέλνει εξαιρετικά δυσμενή μηνύματα σε κάθε σοβαρή επένδυση, εθνική η διεθνή. », καταλήγει η ανακοίνωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Με αφορμή την Κοινή Υπουργική Απόφαση («ΚΥΑ») για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, που μας κοινοποιήθηκε μόλις σήμερα το απόγευμα, η Εταιρεία τοποθετείται ως εξής:
Η ΚΥΑ υιοθέτει θέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια τόσο στην έναρξη όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου, μη λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τον ειδικό νόμο που αφορά στην επένδυση (Ν.4062/12) όσο και τις ειδικές προβλέψεις των Συμβάσεων που κυρώθηκαν από τη Βουλή (Ν.4422/17), καθώς και τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των οποίων έχει εγκριθεί ο σχεδιασμός του έργου.
Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ, καταχρηστικά και αδικαιολόγητα, απαιτεί:
α) γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α.
β) έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου.
Τα ανωτέρω, ουσιαστικά ακυρώνουν τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια ετών και δημιουργούν σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του έργου.
Ουσιαστικά πριν από την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης, απαιτείται ξεχωριστή έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η αυτονόητη αβεβαιότητα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτής καθαυτής της επένδυσης.
Η Εταιρεία βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων σε αντίθεση με το πνεύμα των επανειλημμένων συζητήσεων στις συνεδριάσεων του ΚΣΔ το τελευταίο δεκαήμερο.
Συνέπεια των ανωτέρω και έπειτα από 4,5 έτη προσπαθειών και συνεννοήσεων η απόφαση που εκδόθηκε, καθιστά την επένδυση μετέωρη για αόριστο διάστημα, πέρα από το ότι στέλνει εξαιρετικά δυσμενή μηνύματα σε κάθε σοβαρή επένδυση, εθνική η διεθνή.
Απάντηση Σταθάκη
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος απαντώντας στην ανακοίνωση της εταιρείας εκφράζει ότι η πολύμηνη κωλυσιεργία του έργου βαραίνει στην πραγματικότητα την εταιρεία ενώ τονίζει πως οι μάσκες έπεσαν.
Ο Υπουργός μέσω ανάρτησης του στο twitter κάνει λόγο για δύο πλευρές και πιο ειδικά αναφέρει πως από την μια πλευρά βρίσκεται η κυβέρνηση και από την άλλη η εταιρεία την οποία μάλιστα κατηγορεί για απόλυτη εναρμόνιση με την αντιπολίτευση.
“Μέχρι χθες ο κος Μητσοτάκης με την ανοχή του κ. Λάτση, κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι δεν εκδίδει τις Υπουργικές Αποφάσεις για το Ελληνικό, και υποστήριζε ότι αυτός, εάν εκλεγεί, θα τις βγάλει αμέσως.
Τώρα που εκδόθηκαν οι αποφάσεις, η εταιρεία του κ. Λάτση καταγγέλλει ότι εμποδίζουμε το έργο, που στην πραγματικότητα εμείς ολοκληρώσαμε και με δική της ευθύνη κωλυσιεργεί τόσους μήνες. Οι μάσκες έπεσαν.
Από τη μία πλευρά βρίσκεται η κυβέρνηση, που εισήλθε σε μια εκτεταμένη και αναλυτική διαβούλευση με τον επενδυτή, ενσωματώνοντας σημαντικό μέρος των παρατηρήσεών του σε πολεοδομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
Από την άλλη πλευρά βρίσκεται μια εταιρεία, σε προφανή συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία, που επιδιώκει να αλλάξει εκ νέου τη σύμβαση, υπέρ των συμφερόντων της και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. 2/2, αναφέρει η ανάρτηση.


Πηγή