Συρία: Αποκάλυψε δίκτυο αρχαιοκάπηλων Τζιχαντιστών

συρία

Αφού οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τα συριακά εδάφη από την τρομοκρατική οργάνωση Daesh έφερε στο φως τους αρχαίους θησαυρών που οι Τζιχανστιστές σκόπευαν να μεταφέρουν στο εξωτερικό

Αποκαλύφθηκε η πλεκτάνη αρχαιοκάπηλων Τζιχαντιστών.

Ειδικότερα, οι αρχές της Συρίας ανακατέλαβαν μια συλλογή αρχαιοτήτων στην πόλη Αλ Ραστάν καθώς συνεχίζουν να εκκαθαρίζουν την επαρχία Χομς σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Συριακό πρακτορείο ειδήσεων (SANA).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρομοκράτες προετοιμάζονταν να μεταφέρουν τα κλεμμένα αντικείμενα στο εξωτερικό κρατώντας τα κρυμμένα σε σπίτι της επαρχίας, αλλά οι συσχετισμοί δυνάμεων είχαν αλλάξει και δεν τα κατάφεραν.

Τα αρχαία αντικείμενα έπρεπε να παραδοθούν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων της Χομς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η συλλογή των 100 αντικειμένων περιέχει πολλά μεσαίου μεγέθους κεραμεικά σκεύη καθώς και ένα μεγάλο δοχείο αποθήκευσης, ένα αρχαίο γλυπτό που αναπαριστά ένα λιοντάρι, ένα χάλκινο άγαλμα, πέτρινα αγγεία, αρχαία ανάγλυφα, συμπεριλαμβανομένου ενός αντικειμένου που χρονολογείται από την οθωμανική εποχή.

Επιπλέον τα ευρήματα περιλαμβάνουν συλλογή ρωμαϊκών, βυζαντινών και ισλαμικών νομισμάτων.

Τα τελευταία χρόνια, οι τρομοκρατικές οργανώσεις λεηλατούν και εκποιούν χιλιάδες αρχαία αντικείμενα από τη Συρία, η οποία βυθίστηκε σε εμφύλιο το 2011, ενώ κατέστρεψαν ιστορικά μνημεία και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εκατοντάδες αρχαιότητες έχουν ανακαλυφθεί σε γειτονικές χώρες, συγκεκριμένα στην Τουρκία και την Ιορδανία. Οι αρχές, ωστόσο, κατάφεραν να αποτρέψουν δεκάδες προσπάθειες για μεταφορά των θησαυρών έξω από τη χώρα.


Πηγή