Νέα ενίσχυση του ελληνικού ομολόγου μετά και το μήνυμα της Fed

Με νέο ιστορικό χαμηλό φλερτάρει σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, εν μέσω αισιοδοξίας των αγορών για νέο κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού.
Η απόδοση του ελληνικού τίτλου στην δευτερογενή αγορά διαμορφώθηκε στο 2,4% στις 14:00. Νωρίτερα το πρωί είχε πέσει έως το 2,38%, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία.
Η απόδοση του ομολόγου βελτιώνεται σταθερά από τα τέλη Μαΐου, αφότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε την πρόωρη προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές λόγω της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.
Η ατμόσφαιρα στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων βελτιώθηκε περαιτέρω μετά το μήνυμα του Μάριο Ντράγκι πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι διατεθειμένη να επανεκκινήσει την ποσοτική χαλάρωση και μείωση επιτοκίων για να υποστηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης.
Χθες το βράδυ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της, όμως έστειλε σαφές μήνυμα πως είναι πολύ πιθανό να προβεί σε μείωση τον επόμενο μήνα, αφότου λάβει υπόψη την συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον κινέζο ομόλογό του Σι Ζινπίνγκ στην σύνοδο του G20.
Οι δύο ηγέτες θα συνομιλήσουν για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για διευθέτηση των εμπορικών διαφορών τους έχουν «παγώσει» και ο κ. Τραμπ έχει δρομολογήσει αύξηση δασμών σε κινεζικές εξαγωγές αξίας ακόμα 300 δισεκ. δολαρίων.


Πηγή