Ανακάλυψαν την μεσαία τάξη στον ΣΥΡΙΖΑ-Τα «μαθηματικά» του πρωθυπουργού

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στροφή στην προεκλογική ρητορική του, 11 ημέρες μετά την βαριά ήττα των ευρωεκλογών και την διαφορά των 9,5 μονάδων με την ΝΔ, επιχειρεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που πλέον κατευθύνει το μήνυμα του προς την μεγάλη μεσαία τάξη.
Το επόμενο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να κάνουν μία προγραμματική σύγκρουση με την ΝΔ. Το πρωί έγινε η καθιερωμένη σύσκεψη στο Μαξίμου με βασικό αντικείμενο το πρόγραμμα του κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στη μεσαία τάξη, τους ελευθέρους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους νέους και σε όλους όσοι γύρισαν την πλάτη στο κόμμα σε αυτές τις εκλογές. Αναμένουμε αυτό το νέο πρόγραμμα να το παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στις αρχές της προεκλογικής περιόδου, ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα, μαζί με το οικονομικό επιτελείο. Επίσης αναμένεται να δούμε τον Αλέξη Τσίπρα να πηγαίνει σε στοχευμένες περιοδείες ακόμα και σε εργασιακούς χώρους και να μιλάει με κοινωνικούς φορείς και σωματεία.
Οι αντιφάσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας υποχρεώνεται από τα γεγονότα και τις εξελίξεις, από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να αλλάξει και το αφήγημα του και τα διακυβεύματα, όπως φάνηκε από την χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ.

Η πρώτη διαφορά στον δημόσιο λόγο του πρωθυπουργού μπορεί να εντοπιστεί στον λόγο που η χώρα οδηγείται σε πρόωρες κάλπες. Την βραδιά των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι πηγαίνει σε εκλογές γιατί έλαβε υπόψη το αποτέλεσμα και δεν μπορεί να το αγνοήσει. Μόλις χθες είπε κάτι καινούργιο, δηλαδή ότι η χώρα πάει σε εκλογές για θέματα οικονομίας για να μην διαταραχθεί ο ενάρετος κύκλος της οικονομίας. Αυτός και μόνο ο λόγος ξαναφέρνει στην επιφάνεια την συζήτηση για το εάν θα πρέπει να οδηγηθούμε στις εκλογές με μία υπηρεσιακή κυβέρνηση και έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό.
Η δεύτερη αντίφαση του πρωθυπουργού είναι το «χαρτί» του αφορολόγητου, το οποίο επικαλείται και πάλι. Μπορεί να φαντάζει ως το τελευταίο προεκλογικό όπλο του Αλέξη Τσίπρα αλλά η μείωση του αφορολογήτου ψηφίστηκε δύο φορές από τον ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόστηκε μόνο μία φορά. Μάλιστα, στο υπουργικό της περασμένης εβδομάδας 31 Μαΐου είχε πει ότι δεν πρόκειται να έρθει καμία τροπολογία.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τον υποχρεώνει να αλλάξει και το διακύβευματα του. Στις ευρωεκλογές ήταν η 13η σύνταξη αλλά τώρα υποχρεώνεται να φέρει μπροστά την μεσαία τάξη, όπου βρίσκεται και η μεγάλη «δεξαμενή» των ψηφοφόρων που θεωρεί ότι έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εδώ θα πρέπει να σταθούμε στα μαθηματικά του πρωθυπουργού, διότι ο ίδιος επικαλέστηκε το ρητό του Γαλιλαίου «κι όμως γυρίζει» προκειμένου να δείξει ότι το παιχνίδι ακόμη παίζεται και μπορεί να γυρίσει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του έκανε και μία συγκεκριμένη αριθμητική πράξη. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 είναι 600.000 αλλά τώρα δεν πήγαν να ψηφίσουν. Σε αυτούς προσέθεσε ακόμη 400.000 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαν στα μικρότερα κόμματα, οι οποίοι πιστεύει ότι θα επιστρέψουν στο κόμμα. Συνολικά δηλαδή πρόκειται για 1.000.000 ψήφους. Εάν προστεθούν και οι 1.300.000 ψηφοφόροι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές και αυτοδύναμο.


Πηγή